Här är fem förlösande råd för att komma vidare i skrivandet

apakortfast

Krister Maxe kan det här med att skriva säljande. Just nu arbetar han som copywriter på reklambyrån Röjning. Här ger han enkla råd till dig som har kört fast med texten.

Gör något annat en stund
Jag brukar göra något annat en stund. Jobba med ett annat uppdrag. Ta en kopp kaffe. Reta någon på kontoret. En av mina vänner jobbar inte alls så. Han måste lösa problemet så han sitter och fixar och trixar tills han är nöjd med texten. Så jobbar jag också när det är tidspress. Men när jag har tid låter jag saken vila. Ibland poppar lösningen upp när jag minst anar det. Det kommer det göra för dig också – så ha alltid med dig papper och penna.

Undvik självkritik
När du börjar skriva kanske du inte är helt nöjd med dina första meningar. Du kanske tycker att de är skitdåliga. Och det är de säkert. Men bry dig inte om det nu. Fortsätt skriv bara. En dålig början är bättre än ingen början. Det blir inte bättre av att du gnäller på dig själv. Tvärtom. Det blir antagligen sämre. Det finns en tid när du ska kritisera det du har skrivit men den tiden är inte nu. Det gör du när du senare redigerar och förbättrar texten.

Ät inte mycket mat innan du skriver
Det är ingen bra idé att just ha tryckt i sig en 150 grams hamburgare (med ost), en stor portion pommes frites och en
halvliter cola innan du skriver. Du kommer att hamna i matkoma – du blir trött och huvudet segt. Bättre då att vara lite hungrig när du skriver. Ät lätt. I alla fall under tiden du skriver.

Drick inte alkohol när du skriver
Texten du har skrivit efter två, tre glas rödvin känns säkert tipptopp just då. Men nästa dag är den säkert vedervärdig. Och, ja jag vet att Janne Guillou dricker en viss centiliter starksprit när han skriver för att känna sig avslappnad. Men det är inget jag rekommenderar i alla fall.

Skriv så ofta du kan helst varje dag
Ju mer du skriver desto bättre kommer du att bli. Dessutom blir det lättare att skriva om du skriver mycket. Sätt gärna en viss tid som du skriver varje dag. Skriv dagbok om det passar bättre än att skriva annat. Eller skriv vad som helst. Bara du skriver lite varje dag.

Vilka är dina bästa komma-loss-tips?

9 svar till “Här är fem förlösande råd för att komma vidare i skrivandet”

 1. Kalle skriver:

  Musik! Musik musik musik. Jag har otroligt svårt för att skriva om jag inte lyssnar på rätt låt. Och om jag kör fast så hugger jag gitarren i 10 min.

  Kanske inte något att göra i kontorslandskap… Fast varför inte?

 2. Mitt bästa råd: börja skriv. (Efter ett tag är man plötsligt igång.)

  Skriva med alkohol i kroppen funkar inte på mig heller. Men det funkar säkert på vissa.

 3. Martin skriver:

  Fantastiskt bra råd, bravo!

 4. Johan Brink skriver:

  Skriv, skriv, skriv, det lossnar till slut, fast det är skitjobbigt ett tag. Läs en favoritförfattare, det kan räcka med en sida eller några rader.

 5. Jacob skriver:

  instämmer – musik, massa massa musik för att varva upp sig (sen får jag ofta stänga av den för att koncentrera mig) och skriv. varje dag. hela tiden. gärna på morgonen då dröm och tanke inte har skiljt sig. ha anteckningsbok med hela tiden.

  sen en grej jag kör med – skriv och blunda. bara råskriv skriv och blunda och skriv ner precis exakt varenda ord som far genom skallen – städa kan du göra sen. och det går att skriva förvånansvärt bra med alla fingrarna (eller, eh, sju i mitt fall) utan att titta.

 6. nparkvall skriver:

  (Snyggar till lite)

  Free writing!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Free_writing

 7. Per skriver:

  Kunde inte sagt det bättre själv. Men jag måste komma på en bra start först, även om jag alltid gör om den i alla fall sedan.

 8. Typen skriver:

  Instrumental musik behöver jag. Det får inte finnas några ord som stjäl fokus från det jag försöker få ur mig.