Här är årtalet som befriar kreativiteten

1066. Vet du vad som hände år 1066? Det vet jag också. Och det vet de flesta av oss. Du kan väcka folk mitt i natten och de kommer att veta vad som hände 1066.

Just det. Slaget vid Hastings.

Det här med tusensextiosex har fascinerat mig intensivt i ett par dagar nu. Och ganska snart kom jag att tänka på Teo Härén-föreläsningen på Möteskulturdagen i november 2009. Där och då gav han publiken en lysande ahjustdet!-upplevelse. Han sa: Var Slaget vid Hastings det enda som hände på hela jorden under ett helt år? Knappast. Men det är det svaret vi har lärt oss är rätt. Och därför svarar vi det så fort vi får frågan. Trots att vi vet att det finns många andra svar som är lika rätt.

Kreativitet handlar ju inte om att hitta det förväntade svaret (det är förväntat!), utan om att hitta ett nytt svar. Eller som Teo Härén säger det: ”Kreativitet kräver mod och att tänka ett steg till. Det går alltid att hitta andra svar.”

Och det gör det verkligen. Om du bara vill. När jag frågade folk häromdagen svarade de flesta såklart Slaget vid Hastings (och det är inte fel), men en och annan berättade att både den svenska och den norska kungen dog, att Halleys komet syntes på himlen, att den kinesiske historiken Sima Guāng slutförde arbetet med en omfattande ordbok, och att svarta afrikanerna i nuvarande Gambia detta år började konvertera till islam. Givetvis gick solen upp och ner också. Och människor föddes och dog. Men det mest originella svaret som Teo Härén fått under sina fantasiljoner föreläsningar är: ”En räka åt lunch.”

Poängen är tydlig. Vi behöver inte fler 1066-lösningar. Det vi behöver är att tänka ett steg till. Alltid. Det där förbannade slaget vid Hastings 1066 kan bli någonting att kämpa mot. Därför: se till att tänka ut ett nytt svar på frågan. Och på alla andra frågor också. Det är dessutom garanterat mycket roligare. Prova.

2 svar till “Här är årtalet som befriar kreativiteten”

 1. Esteban skriver:

  Läste en intervju med George Lois i spansk tidning (El Pais) idag och han fick uppgiften en gang att skapa nagot med rektanglar, cirklar och trianglar. Medans andra gjorde diverse varianter av dessa foremal, lämnade han bara in en blank sida med sin underskrift.

 2. Erik skriver:

  Teo Härén är en pajas. Att som honom definiera kreativitet med att bara tänka annorlunda är så löjligt att man storknar.

  Det viktigaste i historiskt perspektiv som skedde 1066 var slaget vid Hastings. Näst viktigast var slaget vid Stamford Bridge. Därför är det självklart att anta att det är något att kunna och därför också förvänta sig att någon ska svara på frågan.

  Om jag skulle leva efter Teo Häréns devis skulle ingen vilja arbeta med mig eller ens umgås för den delen. Att svara något eller göra något annorlunda är busenkelt men på inget sätt kreativt för det.

  Det är ju t ex enligt Teo sjukt okreativt av mig att skriva på svenska. Alla gör ju det här i kommentarerna. Nej jag borde skriva baklänges och lägga till ett °o0o° före och efter varje ord. Nu snackar vi kreativitet.

  Teo själv ansåg sig kreativ när han publicerade en bok tryckt på papper som skapats av sten. Han var först med det enligt honom själv. Jag tycker personen som kom på tekniken att skapa papper av sten var kreativ, inte killen som tittade i en produktkatalog och valde det.

  Det finns så mycket med Teo Härén jag skulle vilja klanka ner på då han lurar människor att bete sig som idioter. Han tycker ju t ex att man alltid, 24/7 ska ifrågasätta allt på sin arbetsplats för att visa på sin kreativitet, bara för att. Inte för att man har en väl genomtänkt ide. Vem skulle vilja ha en sådan anställd?

  Nej ush. Teo Härén är ett skämt och bör inte hyllas på denna annars så utmärkta blogg.