Här är årtalet som befriar kreativiteten
1066. Vet du vad som hände år 1066? Det vet jag också. Och det vet de flesta av oss. Du kan väcka folk mitt i natten och de kommer att veta vad som hände 1066.
Just det. Slaget vid Hastings.
Det här med tusensextiosex har fascinerat mig intensivt i ett par dagar nu. Och ganska snart kom jag att tänka på Teo Härén-föreläsningen på Möteskulturdagen i november 2009. Där och då gav han publiken en lysande ahjustdet!-upplevelse. Han sa: Var Slaget vid Hastings det enda som hände på hela jorden under ett helt år? Knappast. Men det är det svaret vi har lärt oss är rätt. Och därför svarar vi det så fort vi får frågan. Trots att vi vet att det finns många andra svar som är lika rätt.
Kreativitet handlar ju inte om att hitta det förväntade svaret (det är förväntat!), utan om att hitta ett nytt svar. Eller som Teo Härén säger det: “Kreativitet kräver mod och att tänka ett steg till. Det går alltid att hitta andra svar.”
Och det gör det verkligen. Om du bara vill. När jag frågade folk häromdagen svarade de flesta såklart Slaget vid Hastings (och det är inte fel), men en och annan berättade att både den svenska och den norska kungen dog, att Halleys komet syntes på himlen, att den kinesiske historiken Sima Guāng slutförde arbetet med en omfattande ordbok, och att svarta afrikanerna i nuvarande Gambia detta år började konvertera till islam. Givetvis gick solen upp och ner också. Och människor föddes och dog. Men det mest originella svaret som Teo Härén fått under sina fantasiljoner föreläsningar är: “En räka åt lunch.”
Poängen är tydlig. Vi behöver inte fler 1066-lösningar. Det vi behöver är att tänka ett steg till. Alltid. Det där förbannade slaget vid Hastings 1066 kan bli någonting att kämpa mot. Därför: se till att tänka ut ett nytt svar på frågan. Och på alla andra frågor också. Det är dessutom garanterat mycket roligare. Prova.