Jakten på Leon Nordin: Det första samtalet

Idag ringde jag till Leon Nordin.

Det var ett spontant infall som jag planerat i över ett och halvt år. Kanske skulle jag aldrig ha ringt honom. Jag skulle kanske ha fattat vinken från alla dem som – när jag berättat om mina intentioner – stirrat på mig för att sedan önska mig ett lagom ironiskt ”lycka till”. Men jag ringde.

Det vore lögn att säga att man känner sig särskilt kaxig när man plötsligt pratar med Leon Nordin. (Inom parentes: ingen aning vem jag pratar om? Du borde – nä, inte skämmas – men absolut göra din reklamhistoriska hemläxa. Leon Nordin är enligt många den största reklamskapare som Norden har fostrat. Den första gången jag hörde talas om honom var 2004; Resumé skrev om att han hade vunnit något pris för sitt livsverk inom reklamen. ”Jag är inte ett dugg förvånad”, sa han då. ”Jag har svårt att se vem som annars som skulle fått det.” Ödmjuk gubbe, tänkte jag. Men med tiden har jag insett att få svenska reklamskapare kan kosta på sig att ha det självförtroende som Leon gav uttryck för. Slut parentes.) Om ett par veckor fyller han 80. Mitt ärende är enkelt: jag vill intervjua honom för den kommande Copywriterbibeln. Allt jag vill ha är ett okej.

Jag presenterar mig kort, berättar – i ett andetag – att jag heter Mattias arbetar som copywriter och skriver en blogg om reklam och just nu tillsammans med Christer Wiklander arbetar med en bok som kommer handla om den svåra konsten att skriva reklam.
Responsen låter inte vänta på sig.
– MEN vad vill du?
– Jag vill intervjua dig för boken.
– Det är inte läge för det nu.
– Okej, kanske passar det bättre till hösten kanske? Kan jag ringa i augusti igen?
– Du får ringa igen längre fram.
– Okej, tack då. Jag hör av mig längre fram.
Klick.

Jakten på Leon går vidare. Och han sa åtminstone inte nej. Bara ”inte läge nu”. Han har säkert sina skäl. Och jag kommer inte att ge mig förrän han skriker nej.

6 svar till “Jakten på Leon Nordin: Det första samtalet”

 1. Eric Lindesvärd skriver:

  Bra! Nu är du inte vem som helst när du ringer nästa gång.

 2. Mattias Sjöstrand skriver:

  Mattias, varför inte skicka ett välformulerat fysiskt brev inför hösten? Många vill inte bli störda av telefonsamtal under sommaren. Ett brev kan man ta till sig när det passar och Leon kan i lugn och ro bekanta sig med projektet. Tillika är du ju copywriter. 😉

 3. Mattias skriver:

  Eric: Sant! Det var verkligen ett spontant infall att ringa, lite ”nä, nu gör jag det!”.

  Mattias: Bra idé – det ska jag minsann göra. I ett första steg kommer jag att gratulera honom på födelsedagen i nästa vecka. 🙂

 4. Björn Colliander skriver:

  Jag har en gång för ungefär 8-9 år sedan intervjuat Leon för ett nyhetsbrev vi gjorde för DN:s annonsavdelning. Helvete vad nervös jag var när jag stegade upp till hans lägenhet/våning på Strandvägen. Jag hade ju hört om hans beryktade humör. Men han var vänligheten själv och vi satt i en timme och pratade om reklam. Det var stort. Jag tror att jag har intervjun kvar någonstans på en cd-skiva. Måste genast kolla.

 5. Per Aronsson skriver:

  Leon Nordin kan skrämma skiten ur vem som helst. Jag tror att det är hans sätt att testa människor. Om du verkligen vill nå fram till honom är tipset att du ska stå på dig och gärna säga emot. Det gillar han – innerst inne.

  Ett annat tips är att läsa Alf Morks bok ”Uppfinnaren”, om du inte redan har gjort det. Alf hade, för att uttrycka det milt, en livlig fantasi, så allt som står där är nog inte helt sant. Men du får en känsla för vilken urkraft Leon har. Dessutom är det en förbannat rolig bok!

  Förresten, kan du något om att samla frimärken så är det också ett sätt att få igång Leon…

 6. Ingrid Lindén skriver:

  Jag arbetade ett par år i början av 60-talet på Arbmans Annonsbyrå. Det roligaste arbete jag någonsin haft. Var med om lanseringen av Skrytbilen. Såg och hörde reklamgurusarna Leon Nordin och Alf Mork i jobb och firmafester. Dessa arbetsår är guld att titta tillbaka på. Ett år delade Stig Arbman ut två medaljer för de största tabbarna under året, de gick till Alf Mork och mig. Att höra Leon resonera lärde man sig mycket av. En härlig tid. Har medaljen kvar.
  Ingrid Lindén