Njut av Den mentala orgasmen – hela sommaren

orgasmen_ohlin

Per Robert Öhlin har tidigare skrivit Fuck Logic, Branding enligt Forrest Gump och Let’s Get Gorgeous. Nu har han skrivit en bok om kreativitet. Den heter Den mentala orgasmen. Den är lättläst, men svårsmält. Varje superkorta kapitel är en liten bok i sig, och egentligen borde det vara olagligt att läsa mer än ett om dagen. Varje tanke behöver få landa. Men det är lätt att sträcknjuta den här boken, och drabbas av – som John Bark så fyndigt uttrycker det på omslaget – ”alltför tidig utläsning”.

Att slungas in i den här stormen av smarta tankar och vettiga resonemang kräver full koncentration. Därför är mitt första råd: njut Den mentala orgasmen länge och långsamt. Annars riskerar det att bli ett enda pärlband är smartheter och råd. Då blir det liksom för mycket. Och trots att varje kapitel hjälpligt knyter an till nästa och till nästa saknar jag en tydlig tråd. Det hänger inte riktigt ihop. Och kanske är det inte heller tanken.

Det finns inte många som Per Robert Öhlin i det här landet (och det är verkligen en komplimang!). Han är en filosofisk tänkare som levererar anekdoter och synsätt som få andra. Det är befriande och uppfriskande. Men medan han i Fuck logic är konkret och exemplifierar, blir han här – precis som i Branding enligt Forrest Gump – svävande och abstrakt. Den blir en samling klokskaper, men också många ”vackra ord”. Det jag saknar är det handfasta, någonting tydligt att bära med mig från boken. Men kanske är det inte ett nytt sätt att göra saker som boken vill ge, utan istället ett nytt sätt att se på och tänka kring kreativitet. För trots att här såklart finns ett och annat som jag hört förut, lyckas Per Robert Öhlin säga det på ett sätt som är nytt.

Äsch. Det går inte att förklara att och varför Den mentala orgasmen är en så j*kla bra bok. Du måste läsa. Det är mitt andra råd.

***

VINN DEN MENTALA ORGASMEN
Du som använder Twitter och skriver “Jag vill få Den mentala orgasmen http://bit.ly/bWRzAL #pleasecopyme” deltar i utlottningen av boken. Tävlingen pågår till och med den 18 juli. Vinnaren presenteras här på Please copy me. Lycka till!