Röda Korset och Volontaire ber om det minsta du har

Ge-oss-inte-en-krona

Idag är sista dagen som du kan betala med 50-öringen. Men fortfarande ligger närmare 300 miljoner små kopparmynt glömda i fickor, kaffekassor och under soffkuddar. Den som höll sig vaken på matematiklektionerna räknar snabbt ut att det handlar om mycket pengar. Och många är de välgörenhetsorganisationer som vill använda slantarna till någonting bättre. Bland dem finns Röda Korset, som tillsammans med reklambyrån Volontaire under det senaste året har genomfört sin ”minsta räddningsaktion någonsin”. De har kopplat in livsmedelsbutiker, bankkontor och skolor för att leta reda på de värdelösa mynten – och skänka dem till organisationens arbete för barn och ungdomar i Sverige. Det finns en kampanjsajt också, förresten – www.50öre.se.

Copyn
Rubrik: Ge oss inte en krona.
Den 30 september tas 50-öringen ur bruk. Till dess kan vi tillsammans samla in varenda öre till Röda Korsets hjälparbete i Sverige. Tusentals insamlingsbössor står redo i närmaste ICA-butik, SEB-kontor, gata och torg. Lämna dina kopparmynt i dem och följ vägen från bössa till behövande på www.redcross.se.

Korta reflektioner
Ja, vad ska man säga? Tanken, rubriken (!!), formen och den föredömligt korta texten – hela klabbet är riktigt, riktigt bra. Ord känns fattiga. Jag lyfter på hatten.

Vad tycker du?

PS. Har du några 50-öringar som ligger och dräller därhemma? Tro inte att det är för sent. Okej för att det från och med imorgon är omöjligt att betala med dem, men du kan växla in dem (eller skänka dem till välgörenhet) till och med den 31 mars 2011.