Här är den frilansande versionen av Hänt i veckan

snosverige

Många frågar mig hur det känns att vara frilanscopywriter. Och egentligen är det kanske lite väl tidigt att säga; det har bara gått två veckor, och med en snitthastighet på 130-140 kilometer i timmen har jag knappt hunnit känna efter. Men eftersom du frågar: det känns fantastiskt! Jag styr plötsligt över alla mina timmar, kan välja de uppdrag som känns rätt – och har dessutom världens bästa chef.

Men jag har för längesedan insett att de många uppdragen – egna och andras – kommer att kräva hårt jobb. Och tid. Och uthållighet. Eller som Hugh MacLeod säger: ”Put the hours in. Doing anything worthwhile takes forever. 90% of what separates successful people and failed people is time, effort, and stamina.”

Utanför bubblan
De senaste dagarna har inneburit många resor – och jag har fått se mer av Sverige än jag sett på mycket länge. Bara det är fantastiskt. Med tåg, buss och bil har jag bockat av Jönköping, Malmö, Nässjö, Rönnäng, Färgelanda och Ludvika. Och det som egentligen är fullständigt självklart har blivit ännu självklarare för mig: att det är det här som är livet på riktigt, det är här jag möter människor med tankar, drömmar, problem och bubblande idéer. Här finns en verklighet som inte når till flådiga reklambyråkontor högt över gatorna i de få svenska storstäderna. Det här är utanför bubblan.

(Och nä, jag säger inte att jag är bättre än dig på att vara nere med kidsen eller på att ”fatta folk”. Jag säger bara att vi som arbetar med reklam och kommunikation måste våga leva utanför vår värld. Jag tror att vi kommer kunna göra ett ännu bättre jobb då. Jag hoppas att du håller med mig.)

vieback
Hej! Här är tjugo sköna fotostudenter på Viebäcks folkhögskola.

Huvudstupa in i ordens värld
Att föreläsa är alltid en utmaning. Det kräver liksom att du har tänkt igenom vad du tycker, tänker och vet – och kan förmedla det på ett skapligt pedagogiskt sätt. Som häromdagen, då jag mötte tjugo studenter på Fotoskolan Viebäck utanför Nässjö och pratade om konsten att skriva reklam, konsten att skaffa jobb och konsten att skapa ett personligt varumärke. Dessutom blev det en reklamisk kavalkad med magiska filmer, texter och bildannonser.

Studenterna kastade sig huvudstupa in i varenda uppdrag under eftermiddagen, och jag blev alldeles imponerad av deras energi och lekfullhet. Och av deras klassrum; ett stort mörkt rum med graffitiväggar och ett hav av sköna secondhand-fåtöljer. Dessutom var det fint att återträffa deras lärare Carl-Robert Jonzon, som jag arbetade tillsammans med på studenttidningen i Jönköping för ett gäng år sedan. Vi ses igen!

ivan
Ivan Matanovic bloggar om musik på DJ Copycat.

Boken börjar ta form – klar i oktober 2011
Dagen därefter satt jag på tåget mot Malmö för ett planeringsmöte med bokförlaget Roos & Tegnér. Tillsammans med Michael, Anders och Erica blev det spännande diskussioner om innehållet, omfattningen och utformningen av boken med arbetsnamnet Copywriterbibeln. Vi bestämde att boken ska komma ut i början på oktober 2011. Och att vi ska jobba både mycket och hårt för att komma dit. Och att vi ska ha kul längs vägen. Här på Please copy me kommer du att kunna följa arbetet med boken. För helt säkert är att min medförfattare Christer Wiklander och jag kommer garanterat att behöva dina tankar och din kunskap för att boken ska bli så bra som någonsin är möjligt.

Ivan, Jan och MacGyver
Efter förlagsmötet hittade jag till Guts & Glory för att träffa Ivan Matanovic. Efter åtta som frilanscopywriter är han nu delägare och creative director på den omstartade reklambyrån, som bland andra har Sydsvenskan, Knorr och Gillebagaren på kundlistan. Vi tog en eftermiddagskopp på Solde, och snackade om integritet, Jan Cederquist och om att alltid lita på magkänslan. Reklambranschen är i sanning befolkad av många smarta och ödmjuka människor som gör ett förbaskat bra jobb.

På kvällen öppnade Navigator dörren till stor 25-årsfest för både branschkollegor och kunder. Det härliga 80-talstemat med Michael Jackson, MacGyver och Madonna färgade allt och alla i sköna pastellfärger. Och det var kul att träffa Karin Ericson, Tomas de Souza, Sanna von Gertten, Ludvig Svartz, Klas Tjebbes och Stina Tjebbes. Tack!

fargelanda
På vägen till Ludvika stannade vi i Färgelanda för föreställningen Det tredje rummet. Här med Gillis Bengtsson, turnéledare och mannen bakom reggae-skivbolaget SwingKids. Bakom kameran: Oskar Hanska.

Med inspiration till folket
Tillsammans med Navid Modiri har jag tagit initiativet till inspirationsfabriken me&do, som vi smyglanserar den 1 november. Men redan nu är vi igång, och häromdagen gjorde vi en roadtripp till Ludvika, där Navid föreläste för 300 entusiastiska gymnasiestudenter från hela landet om att inspiration är energin som får människor att göra saker. Jag följde med för att uppleva, dokumentera och utvärdera. Och publikens betyg var MVG+ på en skala från IG till MVG+ (med ett lätträknat antal undantag). Tillsammans hade vi episkt roligt (och produktiv) dag med nästan 14 timmar i bil genom ett ursvenskt snölandskap.

Läs också
Please copy me: Här är boken som gör mig glad, tokladdad och inspirerad