Jonas Hassen Khemiri om den vackra skevheten i språket

jonashassenkhemiri

Skrivbordsluncher är döden. Det finns så många bättre sätt att ta vara på den där timmen mitt på dagen. Det smartaste du kan göra är såklart att lunchdejta någon som du är allmänt nyfiken på. Det näst smartaste är att ta en inspirationslunch med föreläsning. Det gjorde jag idag.

På den världsvida väven finns som bekant mängder av inspirerande kortföreläsningar (många är mellan tio minuter och en timme). De handlar om precis allting möjligt och börjar precis när du vill. Mitt val idag: den föreläsning om begriplighet och språkregler som Jonas Hassen Khemiri höll på heldagskonferensen Språkforum i maj 2010. Han snackade om stulna ord, sitt möte med rapparen NAS, och om varför det är värt att bryta mot språkregler. Det var sjukt bra. Han sa:

De texter som har satt sig djupast i mig är de som på något vis ruckar på reglerna, som plötsligt visar ”tänk om man kan göra såhär också”, där det finns en skevhet. Det kan vara på tusen olika sätt. Det kan vara en rappare som gör om ett substantiv till ett verb, som Ras Kass som säger såhär – han är förbannad på någon – ”Motherfucker, I will pancake your lungs”. Eller som i Clockwork Orange, där plötsligt ryskan spelar en stor roll. Eller som Georges Perec, som har skrivit en bok som heter Försvinna; man läser den med känslan av det är någonting som är fel. Plötsligt inser man att hela boken är skriven utan bokstaven e. Och den är skriven på franska, för att göra det hela ännu värre, eftersom e är den vanligaste bokstaven i franskan. Eller som den svenska rapparen Organismen, som i en låt bara använder sig av homonymer – alltså ord som låter likadant, men betyder olika saker – han säger: ”Jag går igenom en pärs igen inför fyrahundra pers igen, blunda vinkla din persienn, min backup är som Persien.”

Se föreläsningen på webbplatsen för UR Samtiden. Eller hitta en annan inspirationsföreläsning att luncha med. Kanske redan idag. Och om inte idag, så definitivt imorgon.Ett svar till “Jonas Hassen Khemiri om den vackra skevheten i språket”

  1. Helene skriver:

    Den senaste veckan hade jag en föreläsare som sa något i stil med: se till att du kan skrivreglerna. Bryt sedan mot dem så ofta du kan, så länge du har en tanke bakom varför du gör det.

    PS. Tanken är att se föreläsningen när jag skrivit färdigt min hemtenta. Tack för tipset!