Internet är det största som hänt oss (nästan)

Facebook
Internet kopplar ihop oss. Det är fantastiskt. (Klicka för större bild)

Jag har sagt det förut, och jag kommer säkert att säga det igen: vi – du och jag – lever just nu och just här i den mest omvälvande tid som mänskligheten någonsin har upplevt. Förklaringen har ett namn. Och dess namn är INTERNET. Det är en alldeles fantastisk uppfinning, som drastiskt minskat omöjligheterna i världen. Idag är nästan allt och alla inom räckhåll, och du och jag kan bli en del av allt som händer. Det är fantastiskt.

Kevin Kelly pratar om den här utvecklingen i sin uppmärksammade TED-föreläsning om webbens första, och kommande, 5 000 dagar. Hans ord som beskriver allas vår reaktion inför denna revolution ekar fortfarande i mitt huvud: It’s amazing! But we are not amazed. Istället för att som fågelholkar häpna över allt nytt och makalöst, tar vi det hela med en förvånansvärd ro. Det är också fantastiskt.

The most awesomest thing ever

På webbplatsen The most awesomest thing ever får besökarna avgöra vilken av två ting som är mest awesome. De eviga slagsmålen har med tiden kommit att skapa en smått imponerande topplista över de saker här i livet som är mest awesome, alltså awesomest.

På plats fem: syre (oxygen) – bra grej.

På plats fyra: universum (the universe) – typisk bra grej! Stort och imponerande. Mycket stjärnor och hela den grejen.

På plats tre: tidsresor (time travel) – wow! Ja, det är awesome. Eller vore. Pallplatsen för tidsresor hintar om att många förvuxna amerikanska män har spenderat osunt många timmar på den här sajten.

Och på andra plats över ting som är most awesome: internet! Alltså: här snackar vi större än syre, större än universum, större än tidsresor (shit!). Men mot ettan har internet inte mycket att sätta emot.

På första plats: livet (life). Och inför det böjer vi oss alla i vördnad. Livet är stort. Till och med större än internet.

Vad är det då som gör internet till topp-två mest awesome ting ever? Jag tror att det helt enkelt handlar om att internet – genom innehåll – kopplar samman människor. Människor som annars inte hade hittat varandra, som delar samma nischade intresse, som tappat kontakten, som vill träffas på riktigt. Och med internet är det möjligt. Det är fantastiskt.

Heja, heja internet.