Jason Fried om konsten att jobba på jobbet

Jason Fried

Den där Ted Punkt Kom är verkligen som att äta små goda potatisskivor ur ett färgglatt papprör; när man väl har börjat är det stört omöjligt att sluta. Och varför skulle man? Vi snackar världens bästa skola, alla dagar i veckan – morgon, middag, kväll. Ted Punkt Kom.

Jag brukar mest se de kortare föreläsningarna, de som är under tio minuter. Varför? Jag är rastlös och vill hinna äta så många potatischips som möjligt. Och om du bara har tid att se en TED-föreläsning den här veckan skulle jag rekommendera den här:

Jason Fried är mannen bakom 37Signals och författare till boken Rework. På 15 minuter förklarar han varför våra arbetsplatser inte är särskilt bra platser för arbete – och hur vi kan lösa våra jobbproblem genom att undvika M&M. Fried uppmanar oss att jobba där vi jobbar bäst, att fly möten och att se Twitter/Facebook/Youtube som den nya tidens rökpauser. Han formulerar sina råd i tre enkla punkter:

Pratfria hel- eller halvdagar. “Enorma mängder jobb blir avklarat när vi för en stund inte pratar med varandra, när ingen blir avbruten. Fyra timmars ostörd tid är det finaste du kan ge någon på jobbet.”

Kommunicera mer passivt. Använd mejlen eller chatten för att kommunicera med folk på jobbet. Du väljer själv när du kollar mejlen eller ansluter till chatten. “Få saker är så viktiga att de måste bli besvarade inom loppet av ett par sekunder”.

Avboka möten (om du kan). Flytta inte på dem, utan försök att avboka den helt. De flesta möten behöver du inte ha.

Nu är kanske inte världen riktigt så här svart och vit; möten är inte alltid av ondo, det är viktigt att faktiskt prata med sina kollegor – och jo, överdrivet slösurfande är givetvis en katastrof för produktiviteten. Men i mycket har Jason Fried rätt, och jag hyllar hans nytänkande idéer. Låt oss alla följa åtminstone ett av råden under 2011. Vilket väljer du?

***

På samma tema
Krister Maxe
, copywriter och säljbrevsexpert, utkommer i februari med e-boken Tid för allt – hur du får mer gjort på två timmar än vad de flesta får på en vecka. Den ser jag fram emot att läsa. I sitt senaste nyhetsbrev hävdar han att 20 procent av det du gör ger dig 80 procent av resultatet. Upprätta därför en Att-inte-göra-lista över aktiviteter som innebär bortkastad tid. Fokusera på de uppgifter som ger resultat. Det är ett smart tips. Har du ett till?