Jason Fried om konsten att jobba på jobbet

Jason Fried

Den där Ted Punkt Kom är verkligen som att äta små goda potatisskivor ur ett färgglatt papprör; när man väl har börjat är det stört omöjligt att sluta. Och varför skulle man? Vi snackar världens bästa skola, alla dagar i veckan – morgon, middag, kväll. Ted Punkt Kom.

Jag brukar mest se de kortare föreläsningarna, de som är under tio minuter. Varför? Jag är rastlös och vill hinna äta så många potatischips som möjligt. Och om du bara har tid att se en TED-föreläsning den här veckan skulle jag rekommendera den här:

Jason Fried är mannen bakom 37Signals och författare till boken Rework. På 15 minuter förklarar han varför våra arbetsplatser inte är särskilt bra platser för arbete – och hur vi kan lösa våra jobbproblem genom att undvika M&M. Fried uppmanar oss att jobba där vi jobbar bäst, att fly möten och att se Twitter/Facebook/Youtube som den nya tidens rökpauser. Han formulerar sina råd i tre enkla punkter:

Pratfria hel- eller halvdagar. ”Enorma mängder jobb blir avklarat när vi för en stund inte pratar med varandra, när ingen blir avbruten. Fyra timmars ostörd tid är det finaste du kan ge någon på jobbet.”

Kommunicera mer passivt. Använd mejlen eller chatten för att kommunicera med folk på jobbet. Du väljer själv när du kollar mejlen eller ansluter till chatten. ”Få saker är så viktiga att de måste bli besvarade inom loppet av ett par sekunder”.

Avboka möten (om du kan). Flytta inte på dem, utan försök att avboka den helt. De flesta möten behöver du inte ha.

Nu är kanske inte världen riktigt så här svart och vit; möten är inte alltid av ondo, det är viktigt att faktiskt prata med sina kollegor – och jo, överdrivet slösurfande är givetvis en katastrof för produktiviteten. Men i mycket har Jason Fried rätt, och jag hyllar hans nytänkande idéer. Låt oss alla följa åtminstone ett av råden under 2011. Vilket väljer du?

***

På samma tema
Krister Maxe
, copywriter och säljbrevsexpert, utkommer i februari med e-boken Tid för allt – hur du får mer gjort på två timmar än vad de flesta får på en vecka. Den ser jag fram emot att läsa. I sitt senaste nyhetsbrev hävdar han att 20 procent av det du gör ger dig 80 procent av resultatet. Upprätta därför en Att-inte-göra-lista över aktiviteter som innebär bortkastad tid. Fokusera på de uppgifter som ger resultat. Det är ett smart tips. Har du ett till?

7 svar till “Jason Fried om konsten att jobba på jobbet”

 1. Eric Lindesvärd skriver:

  Det där stämmer bra med mina egna erfarenheter. Det är därför vi får höra att Björn Rietz går ut och lanserar mötesfria dagar på byrån. En dag enbart ägnad åt idéer.

  På min förra byrå köpte folk såna där kåpor avsedda för jakt för att få vara ifred en stund. En gång såg jag en projektledare som kompletterat sina kåpor med ett A4-blad instucket under bygeln, för att begränsa synfältet framåt, precis som en häst på kapplöpningsbanan.

  Kontorslandskapet som idé var bra. Att man särskilt inom kreativa verksamheter kunde få idéer i rullning. Nån vräker ur sig nåt. Nån annan plockar upp tråden och tar nästa steg.

  Men nu sitter de flesta i kontorslandskap för att få lägre hyra. Det är nog tyvärr sanningen. Yteffektivitet kallas det på fastighetsspråk. Man få in fler människor på mindre yta.

  Jag skulle tro att värdeminskningen i produktivitet är större än besparingen i lokalyta. Inte bara för att miljön är störande. Utan också för att folk känner sig tvingade att vara lite välborstat sociala.

  Bodil Jönssons bok Tio tankar om tid tar upp samma ämne som Jason. Hon använder begreppen start- och stopptid. Vi ägnar så mycket tid åt att starta och stoppa arbetet att själva sjoket av sammanhängande arbetstid blir rätt litet. Tidrapporteringssystemen belönar start och stopp, eftersom det ser ut som man får mycket gjort. Fast det är precis tvärtom.

 2. Per T skriver:

  Hmm, det här verkar ligga i tiden. Du nämner själv både Maxe och Fried, via annan plats hittade jag Seth Godins tankar om detta där han tipsar om programmet Freedom som dödar din internetuppkoppling under avtalad tid (http://macfreedom.com/).

  Jag är själv djupt drabbad av störningar, men är tyvärr själv upphov till dem alla. Eftersom jag har hemmakontor, blir jag lappsjuk och börjar söka kontakt. Och så sitter man där och surfar, facebookar och allt vad det är. När jag satt i kontorslandskap funkade inte det heller (tror helt som Erik där – idiotisk besparing).

  Jag har kommit fram till:
  – kontor ja, men med eget rum, ev delat med en.
  – hemmajobb en dag i veckan eller så.
  – Freedom eller en timer på modemet så att nätet är effektivt kapat.

  Så, just så ska jag ta tillbaka min tid – charge!

 3. […] Jason Fried om konsten att jobba på jobbet
  – av Anja den January 12th, 2011 | Under Noterat | View
  Comments blog comments powered by Disqus /* […]

 4. […] Jason Fried om konsten att jobba på jobbet […]

 5. […] från Please Copy Me.) Det här inlägget postades i På jobbet. Bokmärk permalänken. ← Välbesökt […]

 6. […] En vinkel på detta med att jobba på kontor finns i den här bloggposten. (Se också filmen, den är bara tio minuter.) http://www.pleasecopyme.se/2011/01/jason-fried-om-konsten-att-jobba-pa-jobbet/ […]