Navid Modiri: “Jimmie Åkesson, du inspirerar mig”

Den här texten är skriven av Navid Modiri, och publiceras idag också på webbplatsen för me&do.

Jimmie Åkesson
Foto: Sydsvenskan

Min vän och kollega Navid Modiri är en man med många titlar. Tillsammans driver vi  me&do, där vi under 2011 med alla tillåtna medel tar redan på svaren på frågan Vad är inspiration? Och tillsammans med filmaren Emil Sergel gör Navid just nu dokumentären Heja Sverige, som kommer att visa 100 saker som är rätt med Sverige. Idag skriver han om en man som inspirerar honom:

Jimmie Åkesson inspirerar mig. Varje gång jag ser honom blir jag glad. Jag tänker att han ger mig stora anledningar till att finnas. Jag tänker att allt det jag arbetar med, tänker, känner och gör blir så mycket större av det faktum att jag och Jimmie andas samma luft, går på samma gator och talar till samma befolkning. Jag ska förklara hur jag menar.

Inspiration är energin som får människor att tänka, känna och göra. Jag umgås med entreprenörer, konstnärer, arbetslösa, studenter, musiker, kreativa tänkare, politiker, företagsledare, barn och pensionärer. Jag älskar att göra studiebesök i deras hjärnor och förstå hur de tänker och att sitta och lyssna på deras berättelser och anekdoter. Jag blir inspirerad av dessa människor. De får mig att tänka i nya banor, att känna i nya Formel 1-banor och göra i nya omloppsbanor. Men dessa människor är, när allt kommer omkring, rätt så lika mig. Vi skiljer oss inte särskilt mycket åt.

Jag och Jimmie är väldigt olika. Han ser problem där jag ser möjligheter. Han ser stubintråd där jag ser skäggstubb. Han ser terrorist där jag ser sorg. Jimmie tänker “stäng av” och jag tänker “gör nya kopplingar.” Varje gång jag ser honom tänker jag hur fascinerande det hade varit att få göra ett studiebesök i hans hjärna. Jag menar det på fullaste allvar och helt utan varken cynism eller ironi. Jag skulle vilja bjuda honom på en kopp kaffe och ha ett konstruktivt samtal i ett par timmar eller mer. Det står högst upp på min önskelista under 2011.

Och Jimmie. Om du läser det här. Du inspirerar mig. Du ger mig energi till att göra allt det jag gör. Jag har skrivit ut en bild på dig och satt upp bland mina andra inspiratörer. Jag tycker om det faktum att vi har olika bilder av världen. Det stärker mig och jag kommer att anstränga mig så mycket jag bara kan för att se till att du inte behöver bekymra dig över Sverige. 2011 är inspirationsåret och jag ska gräva fram så många argument jag bara kan för varför Sverige är världens mest inspirerande land. Heja Sverige.

Heja Sverige!

Tyck till bland kommentarerna. Och gå med i Facebook-gruppen för Heja Sverige.