Niclas Carlsson rankar topp tre bästa Ica-filmerna ever

Nu när Niclas Carlsson har avslöjat receptet på en lyckad Ica-reklamfilm, är en och annan nyfiken på vilka av ”hans” 120 filmer som har blivit hans egna favoriter. Svaret kommer här.

PLATS NUMMER 3: Butiken
”Det här var mitt allra första Ica-jobb. Idén var kort och gott att göra om sitcomen ICA till en såpopera för några avsnitt. I all sin enkelhet tycker jag fortfarande att dialogen är bland det bästa jag skrivit. Den är supereffektiv och full av dramatiska vändningar.”

Avsnitt 1

Avsnitt 2

Avsnitt 3

Avsnitt 4

Avsnitt 5

PLATS NUMMER TVÅ: Rosa Bandet.
”Här handlar det om mod. Mod att närma sig ett allvarligt ämne som bröstcancer med humor, men också mod att i en reklamfilm våga kalla kvinnobröst för meloner, lökar, bröd och annat utan att bli plump (vilket jag tycker vi lyckas med). Hur vi får ihop allt på slutet, med Cindys reaktion och slutskylten, är minst sagt elegant.”

PLATS NUMMER ETT: Jerry
”De tre första filmerna med Jerry är kanske inte de bästa, snyggaste eller roligaste Ica-filmerna, men de är de modigaste. Modigt när Jerry ensam får möta sina nya kollegors fördomar. Modigt när Ulf talar till honom som om han vore döv. Modigt när vi får upptäcka att Jerry inte är ett offer, utan både kan ge svar på tal samt själv har en del mindre goda sidor. Tabu efter tabu utmanas.

Genom att uppmärksamma en grupp som knappt syns i samhället och än mindre i reklamsammanhang, och sättet vi gjorde det på, känns det faktiskt som vi brutit ny mark om vad man får och inte får tala om i reklam. Jerry visar också varför Ica fortfarande är Sveriges i särklass bästa reklamköpare. Finns det något annat företag som skulle våga? Tveksamt.”

BONUS!
Den här filmen är Niclas favorit bland dem utan hans medverkan.

Vilka är dina topp tre Ica-filmer ever?

***

Förövrigt anser jag att Ica borde starta en blogg med sina aktuella reklamfilmer och veckans kortvaror. Jag menar, ta vara på intresset för landets mest långlivade reklamsåpa! Låt folk diskutera, rösta, rangordna, tycka. Det borde inte vara omöjligt.

3 svar till “Niclas Carlsson rankar topp tre bästa Ica-filmerna ever”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Mattias Åkerberg and Mattias Åkerberg, Fredrik Toreskog. Fredrik Toreskog said: Rolig och intressant läsning om ICA-filmerna av @pleasecopyme http://bit.ly/gGwhDG […]

 2. Eric Lindesvärd skriver:

  Det är så bra gjort. Och under så lång tid. Jag kan inte tänka mig annat än att en blogg varit uppe för diskussion. Kanske skulle det locka för många anonyma, korkade kommentarer.

 3. Niclas Carlsson skriver:

  Jag tror faktiskt att det är så enkelt att avtal med statister och skådespelare bara gäller något år, sedan måste de förnyas och det kostar pengar. Samma sak med musikrättigheter. Jag tror det helt enkelt blir för dyrt att hålla samtliga filmer juridiskt ”levande” i oändlighet.

  Lösningen skulle väl vara om en privatperson samlade på sig allt som gjorts och hoppades att ingen hörde av sig med ersättningsanspråk, men ICA kan nog inte göra det.

  Så tråkigt kan det vara i verkligheten.