Han gör allt möjligt

Okej, den här bloggen handlar oftast om konsten att skriva reklam. Men ibland, som nu, handlar den om att göra det omöjliga.

Fredrik Toreskog
Foto: PA Sandberg

Du som läser den här bloggen vet vem Fredrik Toreskog är. Han jobbar i vanliga fall som projektledare på reklambyrån Goss. Men det senaste halvåret har ingenting varit som vanligt för Fredrik.

Jag lärde känna Fredrik för ett knappt år sedan. Och du vet hur det är: vissa människor tycker man om direkt. Fredrik är en sådan människa. Han har ett stort hjärta, är trevlig som få – och ser dessutom till att få saker att hända. Jag antar att det är en arbetsskada, och den förmågan tog han med sig hem på pappaledigheten i augusti 2010. När sonen Elliot slumrade sött tänkte pappan förverkliga en dröm. Sedan barnsben hade han spelat gitarr, men aldrig skrivit en låt. En egenskriven låt skulle det bli, nä förresten: det skulle bli fem. Och för att göra drömmen verkligt ouppnåelig kryddade han projektet med ambitionen att, innan den 10 januari, framföra en av låtar i tv. Folk skrattade, men Fredrik Toreskog hade bestämt sig. Efter idogt tragglande, mejlande och bloggande ringde redaktionen för Go’kväll på SVT och frågade om han hade tid och lust att flyga till Umeå för att framföra låten Elliot live i programmet.

I samband med att Fredrik hade nått sitt mål – det var i början på november – gjorde jag en intervju med honom för bloggen. Det blev en kul intervju. Mer ett skönt samtal än en intervju om jag ska vara ärlig. Och efter de mer obligatoriska frågorna började vi prata om nästa steg.

”Vad ska du göra nu?”, sa jag.
”Jag vet inte”, sa Fredrik, ”men jag vill göra någonting mer.”

Vi började prata om en livekonsert, som en hyllning till alla som följt och stöttat honom fram till tv-framträdandet.
”Det låter bra”, sa jag. ”Men i så fall tycker jag att du ska boka en arena som är lite för stor.”
Fredrik skrattade.
”Jag gillar det där med ’lite för stor’.”
Vi började fundera på vilken arena som skulle kunna passa. Vi konstaterade att Ullevi är lite kallt för en konsert i februari. Och vi skrattade.
”Men Konserthuset blir bra”, sa jag.
Fredrik skrattade. Men inte jag. Mitt i det avbrutna skrattet gick det nog upp för honom att jag menade allvar. Han hade plötsligt ett nytt mål.

Fredrik Toreskog på Konserthuset.
Foto: Lotta Lillek

I tisdags kväll, den 8 februari, klev Fredrik Toreskog in på Konserthusets stora scen. I publiken fanns över 1 100 människor, som tillsammans hade samlat in 100 000 kronor till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Och minst lika många följde livesändningen på webben. Under två timmar framförde han sina åtta egenskrivna låtar och berättade sitt pappaledighetsprojekt. Publiken belönade honom med närmast villkorslös kärlek och stående ovationer. Och fatta – han gjorde det! Han gjorde det möjligt!

Här är brevet som Fredrik skrivit till publiken:
(klicka på brevet för lite större text)

Det är möjligt.

Jag önskar så att jag hade varit på plats i Konserthuset. Istället var vi åtta förväntansfulla som bänkade oss i fjällstugan för att se konserten på storbild. Utanför yrde snön och Åreskutan skymtade ett stycke längre bort. Det var mäktigt att se hur en omöjlig dröm blev sann. Och om jag känner Fredrik rätt slutar inte den här resan här. Den här mannen har fått upp farten, och det ska bli spännande att följa hans inspirerande resa framåt.

***

Det fantastiska initiativet Heja Sverige! uppmärksammar också fantastiske Fredrik. Först i en inför-film, och sedan i en uppföljare som fångar den stora konsertdagen. Tack också till Emil Sergel, som förverkligade livesändningen.