Pryla, hosti, nala, vänsur – här är barnens vinnande nyord
Briefen till landets alla skolbarn var busenkel: hitta på ett nytt svenskt ord. I samband med Vetenskapsfestivalens invigning i Göteborg idag fick de mest påhittiga pris av Sturé Allen, som sitter på stol nummer 3 i Svenska Akademien. Han berättade att det finns “flera miljoner” ord i det svenska språket, men att bara 125 000 av dem finns med i SAOL. Totalt hade skolbarnen skickat in över 700 bidrag till tävlingen. Och här är de bästa:
FÖRSKOLA TILL ÅRSKURS 3
1:a pris till Emelie Spandow, Fullriggaren Malevik, Kungsbacka för ordet rymdstor – “det säger att något kan inte bli större, det är större än något annat”.
Juryns motivering: Vad är större än störst? Detta ord, av oanade proportioner, blev snabbt en favorit hos juryn och är i sin enkelhet oslagbart.
2:a pris till Lily Benzon, Fullriggaren Malevik, Kungsbacka för ordet nala – “att ha en nalle/gossedjur hos sig när man sover”.
Juryns motivering: Med ett finurligt och fint ord visar författaren stor medkänsla och respekt för både barn och vuxnas relation till sömn och gosedjur.
3:e pris till Emma Pantzar, Jättestensskolan, Göteborg för ordet dröm-dröm – “en sak man vill ska hända men det kommer aldrig att hända.”
Juryns motivering: Ett ord som vid första anblick kan tyckas lättviktigt. Men den filosofiska bakgrunden ger ordet tyngd och en plats på prispallen.
ÅRSKURS 4 TILL 6
1:a pris till Hugo Algotsson, Lillebyn, Torslanda för ordet pryla – “skaffa sig en massa onödiga saker.”
Juryns motivering: Ett kaxigt ord som påminner oss om att leva mer hållbart. Helt enkelt ett ord som både ligger rätt i tiden och rätt i munnen.
2:a pris till Marcus Dynevik, Näsetskolan, Västra Frölunda för ordet kusta – “att nåt land har kust till nånting.”
Juryns motivering: Ordet som fick juryn att utbrista: ”Varför har ingen kommit på detta tidigare?”. En reaktion som talar för sig själv.
3:e pris till Buster Kurell, Trångsundskolan, Trångsund för ordet hosti – “när man hostar kan man säga hosti till den som hostar.”
Juryns motivering: Ett roligt och smittsamt ord som har chansen att bli lika självklart i vår vardag som syskonordet prosit.
ÅRSKURS 7 TILL 9
1:a pris till Filip Jonsson, Nästegårdsskolan, Kvänum (Vara) för ordet drösig – “ett ord för något som är trasigt men fortfarande fungerar.”
Juryns motivering: Ordet är roligt och funktionellt för både bilägare och iPhoneanvändare. Och ekonomisk hållbarhet får en annan betydelse med ett ord som beskriver att ett objekt är trasigt men fortfarande fungerar felfritt.
2:a pris till Viktoria Johansson, Nästegårdsskolan, Kvänum (Vara) för ordet midsomra – “när man firar midsommar”.
Juryns motivering: Ett ord som tilltalar både dem som vill fira en klassisk helgdag och dem som helt objektivt vill förklara vad de tänker göra i slutet på juni.
3:e pris till Viktor Carlsson, Böskolan, Göteborg för ordet snuffla – “det betyder på ett ungefär att man ligger och myser tidigt på morgonen. Alltså myser du när du snufflar.”
Juryns motivering: Ett mysigt ord som lockar till att stanna kvar i sängen på morgonen bara för att få en ursäkt att använda ordet lite oftare.
KAMRATPOSTENS SPECIALPRIS
Priset går til Johanna Bakar, Kronbergsskolan, Lysekil för ordet vänsur – “småsur på sin kompis mest på skoj.”
Motivering: Våra känslor är ofta komplicerade och svåra att sätta ord på. Detta ord gör det möjligt att snabbt och lätt förklara en känsla, som vi alla nog har upplevt men som kan vara svår att beskriva.
Vilket av nyorden är din favorit? Min är dröm-dröm.