Snart börjar kreativitetsfestivalen – här är mina favoriter:

Vetenskapsfestivalen

Imorgon, tisdagen den 10 maj, börjar Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Fram till söndag blir det hundratals föreläsningar, workshops, panelsamtal och aktiviteter på årets tema: kreativitet. I år firar festivalen dessutom 15 år, och bjuder på inträdet till alltihop.

Hela programmet för Vetenskapsfestivalen hittar du här:
Vetenskapsfestivalen 10-15 maj 2011

Jag tycker Vetenskapsfestivalen är en fantastisk grej. Det har jag alltid tyckt. Att – istället för att fösa folk till universiteten – ta forskning och kunskap ut till där människor är, på gator och torg, är lika självklart som smart. Jag sprang en del på festivalen när jag fortfarande gick i skolan, och gillade hur forskarna blir utmanade att förklara allt de kan på ett sätt som vi vanliga dödliga förstår. Jag minns särskilt en gång när jag hamnade i ett litet bås (på max 1×1 meter) med en forskare med en jättelång kropp och jättelångt hår. Det var svettigt som bara den, och han gjorde sitt yttersta för att förklara för mig hur stort universum är. Sådan kan Vetenskapsfestivalen vara.

Nu, flera år senare, har jag den stora lyckan att få jobba med festivalen (jag tror att det är tredje året nu). Tillsammans med Malin Augustsson (också frilans) och det sköna folket på Göteborg & Co gör vi varje år annonser, program, affischer, webb och utomhusreklam för festivalen.

Vetenskapsfestivalen

Vetenskapsfestivalen

Vetenskapsfestivalen

HÄR ÄR MINA FAVORITER UR PROGRAMMET
Alf Rehn och Evelina Wahlqvist om livsfarlig kreativitet
Har begreppet kreativitet blivit för mjukt och gulligt? Hindrar det oss från att vara verkligt kreativa? Lyssna på ett uppriktigt samtal om att våga lämna sin bekvämlighetszon för främmande territorier, där Evelina Wahlqvist, kreativitetsforskare i Göteborg, möter den finske managementprofessorn Alf Rehn.
Fredag 13 maj 16.00-17.00, Pedagogen

Kreativitetens källor
Hur uppstår kreativitet? Är det en medfödd eller inlärd egenskap och är kreativiteten alltid av godo? Föredraget svarar på frågor om kreativitetens källor och möjligheter.
Fil dr, psykolog, Maria Sandgren, Estetisk psykologi, Södertörns högskola.
Tisdag 10 maj klockan 17.15–17.30

Rum möblerade för kreativa möten på jobbet
Påverkar rummets utformning upplevelsen av kreativitet på jobb mötet? Möten mellan människor är en central aktivitet i dagens arbetsliv. Men varför ser det ut som det gör på jobbet? Kersti Sandin Bülow forskar om inredningsarkitektur och design management. I en snabb bildkavalkad beskriver hon mötets rumsliga problem och möjligheter. Kersti Sandin Bülow, inredningsarkitekt SIR/MSA, doktorand, Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs universitet.
Onsdag 11 maj 14.00–14.15, Nordstan

En entreprenörs resa – måste man leva på nudlar?
System OK grundades 2002 av två teknikstudenter från Chalmers och såldes fyra år senare till Nasdaq-noterade Sonic Solutions för ca 70 miljoner kronor. Alexander Hars, fd vd på System OK, numera vd Lets Deal.
Torsdag 12 maj 16.45–17.15, Nordstan

Hur skapar vi ordens
betydelse?
Onsdag 11 maj klockan 11:00–11:15
Vad är egentligen språklig betydelse och vad
spelar språklig kreativitet för roll i hur betydelse
uppstår och förändras? Vi kan vid behov ge nya
betydelser åt existerande ord. Denna förmåga,
tillsammans med vår förmåga till imitation och
samordning, kan vara nyckeln till att förstå den
språkliga betydelsens natur.
Fil dr Staffan Larsson, Lingvistik, Göteborgs
universitet.

Hur skapar vi ordens betydelse?
Vad är egentligen språklig betydelse och vad spelar språklig kreativitet för roll i hur betydelse uppstår och förändras? Vi kan vid behov ge nya betydelser åt existerande ord. Denna förmåga, tillsammans med vår förmåga till imitation och samordning, kan vara nyckeln till att förstå den språkliga betydelsens natur. Fil dr Staffan Larsson, Lingvistik, Göteborgs universitet.
Onsdag 11 maj klockan 11.00–11.15, Nordstan

Roy Andersson och reklamfilmens enkla konst
Idag är Roy Andersson en internationellt hyllad regissör, men han var länge ute i kylan i svensk film. Filmvetaren Daniel Brodén ger en översikt av en egensinnig filmarkarriär och belyser hur Andersson renodlat sin såväl originella bildstil som drastiska kritik av livet i välfärdssamhället – som reklamfilmsregissör.
Fil dr Daniel Brodén, Litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet.
Söndag 15 maj klockan 16.00–17.00, Pedogogen