Boktips för en blivande copywriter (och för oss andra)

// Det här är ett rätt så daterat inlägg, men ack så populärt. Därför har jag skapat en uppdaterad sida, som du finner här: Bästa boktipsen för en blivande copywriter //

Proviant

Jag fick ett mejl från en läsare. Hon berättar att hon till hösten börjar jobba som juniorcopywriter, och undrar om jag har tips på läsvärda böcker om ”copywriting, kreativitet, reklamvärlden som sådan eller om annat som är bra att ha koll på”. Och det är klart att jag har! Det finns så många, men för att inte dränka henne i ett bokhav väljer jag omsorgsfullt ut:

Nya ord till salu

Nya ord till salu
Johan Holmström, Carl Lewenhaupt, Johan Olivero, Anna Qvennerstedt
Fyra välkända och prisbelönta copywriters delar i boken med sig av sina erfarenheter av att arbeta som copywriters. Johan Holmström, Carl lewenhaupt, Johan Olivero och Anna Qvennerstedt förmedlar tips och råd till alla som arbetar eller vill arbeta med ordet som reklambärare, både på reklambyråer, på företag, i organisationer och i utbildningar. Det är samtidigt skildringar av yrkets våndor och glädjestunder. De ger exempel på bra och dåliga reklamtexter och varför de blev succéer eller fiaskon. En inspirerande och lärorik bok i fyrfärg med många autentiska reklamexempel.

Write to sell

Write to sell
Andy Maslen
‘Write to Sell’ is a concise, inspirational and practical guide to creating words and copy that will help you to sell, sell, sell! Now fully updated, this bestselling book is aimed at anyone (from small to large companies) who needs to write sales copy (emails, letters, brochures, proposals, bid documents, slogans, advertisements, websites, etc). As well as providing expert tips and advice, the book is packed with simple techniques that will yield instant improvements for the reader.

Den mentala orgasmen

Den mentala orgasmen
Per-Robert Öhlin
Varför är brainstorming en överskattad kreativ teknik?

Är fuskaren mer kreativ än den hederlige?

Blir du bättre på att skapa nytt genom att inte tänka?

I den här boken får du svar på alla frågor om kreativitetens praktiska, psykologiska och kulturella natur.

Den vänder sig till alla människor och organisationer som vill hitta sin fulla kreativa potential.

Den handlar om det oförutsägbara, det udda, det felaktiga och rent ut sagt idiotiska. Allt sådant som gör dig kreativ och ger dig kraft att förändra.

Nextopia

Nextopia
Micael Dahlén
Hur kan grapefruktjuice smaka apelsinjuice? Varför är man lyckligare före giftermålet än efter? Hur kunde iPhone utses till världens bästa telefon innan den nått handeln?

Svaret är förväntningar. Förväntningar har också lett till att imorgon blivit viktigare än idag. I en tid när allt är tillgängligt har vi blivit allt mer intresserade

av vad som väntar runt hörnet.

Den här boken kombinerar samhällsanalysen och hjälper dig att förstå dina personliga val och känslor. Hur och varför vi människor strävar vidare mot nästa sak – mot ett nextopia – och hur företag bör arbeta liksom effekter av en uppkopplad värld. I Förväntningssamhället

finns det gott om möjligheter för att bli lycklig. Samtidigt har det aldrig varit svårare att förbli lycklig.

Vad som händer i världen

Vad som händer i världen och varför det är viktigt att förstå
Fredrik Härén
Den här boken ger en mer ingående beskrivning av den fundamentala förändring som sker i världen när miljoner människor i “utvecklingsländer” nu får möjlighet att utnyttja sin kreativa förmåga.
I Indien har man skapat en bil som kostar 17 000 kronor. I Kina finns 800 designutbildningar på universitetsnivå och mobiloperatörer från Sri Lanka erbjuder tjänster som inte finns i Sverige. Hur kommer det att påverka världen? Vilka är vinnarna – och förlorarna – i vår nya, globala, kreativa värld.

Reklown

Reklown
Jan Cederquist
Jan Cederquist är en av Sveriges mest prisbelönta och framgångsrika reklammän. Han var med och grundade reklambyrån Hall & Cederquist 1973, som snabbt blev en av landets ledande reklambyråer och som har fått fler kreativa utmärkelser, nationella och internationella, än någon annan. Författaren berättar i Reklown hela historien om sin egen spännande karriär, sin syn på reklambranschen, på kreativitet och på hur reklamen verkligen fungerar i vårt samhälle.

Men hej, det finns fler. När jag frågar medlemmarna i Facebook-gruppen Jag läser Please copy me svarar de med en lista med läsvärda böcker om reklam och kreativitet. Tack för hjälpen – tillsammans är vi bäst.

Tänk det otänkta (P A Ståhlberg)
Hey, Whipple, Squeeze This (Luke Sullivan)
Reklam – den goda kraften (Lars A Boisen)
How to Get Ideas (Jack Foster)
Fuck Logic 2 (Per-Robert Öhlin)
The Idea Writers (Teressa Iezzi)
Making Ideas Happen (Scott Belsky)
Made to Stick (Chip och Dan Heath)
Truth, Lies, and Advertising (Jon Steel)