Infobahn hjälper travsporten att hitta ett annat gnäggläge

Trav är verkligen en folksport i det här landet; vi har omkring 20 000 travhästar, och över 1,4 miljoner människor följer tävlingarna varje år. Men alla i stallet heter varken Stig H eller Olle Goop. Istället finns där många amatörtränare (så kallade B-tränare), och många av dem väljer efter ett tag att placera sulkyn långt in i garaget. Men hur gör man för att locka dem tillbaka till sporten? Det uppdraget gav Svensk Travsport till Infobahn Reklambyrå. Lösningen blev ett variabeltryckt utskick till de före detta tränarna – med en unik kontaktperson med namn och telefonnummer. Och med en oväntad avsändare.
– Vi lät brevet vara författat av en häst – kallad ”en vän i stället” – och packade med en näve hö, berättar Anders Ahlbom, copywriter på Infobahn. Jag fick gott om utrymme att skriva – det var kul och blev riktigt bra. Många svarade på brevet, och vi fick spontana mejl från överraskade mottagare som fått inspiration till att sätta igång med tränarsysslorna igen.

Travsport_kuvert
Travsport_brev

Copyn
Hej! Det är jag, en av dina vänner i stallet. Tänkte att jag skulle höra av mig, det var ju ett tag sedan sist. Men mina känslor är lika starka nu som då. Jag tror att dina också är det, djupt därinne. Vi hade otroligt kul tillsammans, eller hur?

Jag minns inte riktigt orsaken till varför du lämnade in din licens. Kanske var det för att du inte hade tillräckligt med tid? Eller så tyckte du att tillvaron med oss i stallet kostade lite för mycket? Eller så var det något annat?

Du hade i alla fall dina skäl och det respekterar jag. Men livet går vidare och kanhända är din situation annorlunda nu? Då ska du veta att det finns någon som väntar på dig. Någon som undrar om du inte saknar träningsrundorna, spänningen under tävlingarna, snacket och samvaron med alla andra på travbanan, ansvaret … ja, det finns ju så mycket.

Är det inte dags att ta ut din B-licens på nytt – och uppleva allt igen? Det är enkelt. På din travbana finns en kontaktperson som hjälper dig att komma igång. Personen heter Anita Lundenius och har telefon 023-987 415. Ring så får du veta mer. Kanske behöver du hjälp med kontakter för att hitta en lämplig häst, uppstallningsplats eller träningssällskap?

Just det! Anita hälsar att du får 1 500 kronor i rabatt på licens- och försäkringsavgiften för 2011. Du betalar bara 1 250 kronor inklusive moms. Men nu måste jag sluta, det är nämligen middagsdags (ryktet säger att det blir extra mycket morötter just idag). Jag hoppas vi ses snart.

Kära hälsningar
En vän i stallet

Korta reflektioner
Det jag gillar med det här direktutskicket är att det är just direkt. Pang-på. Och jag gillar att man har bytt perspektiv, och låter hästen framföra sin önskan om att tränaren ska damma av sulkyn. Det gör att mottagaren känner sig tilltalad på ett annat sätt än om Svensk Travsport hade uppmanat till nystart. Att det är personligt med en tydlig kontaktperson på nära håll är också schysst.
Texten i sig är något ojämnt; känslomässigt på sina ställen, för att ibland bli flamsigt, ibland väl korrekt. Jag hade gärna sett en tydligare linje i tonaliteten, och att det varit mindre pratigt (som i det där om moroter till middag) och svävande (som raderna om varför tränaren en gång slutade). Mer pang-på alltså, och mindre stå-och-peta-med-hoven-i-marken.

Vad tycker du?

Ett svar till “Infobahn hjälper travsporten att hitta ett annat gnäggläge”

  1. Håller med om att det är ett smart grepp. Och personligen tror jag inte majoriteten av mottagarna stör sig så mycket på den ojämna stilen, jag tror att det i det här fallet istället kan leda till att fler känner sig attraherade av innehållet…

    Ps. du har stavat ”stallet” lite lustigt i din ingress-text, före brevet.