NTF och Cordovan skickar fylle-sms på vägen

NTF_GP_schnart

Är det någonting som borde vara förbjudet enligt svensk lag så är det att köra bil och använda mobiltelefon samtidigt. Det är visserligen sedan länge olagligt att ägna sig åt sådant som äventyrar trafiksäkerheten, men Sverige tillhör alltså fortfarande de få länder som saknar en skärpt lagstiftning. Om det här problemet handlar den här reklamkampanjen signerad NTF Väst och Cordovan. Och problemet med mobiltelefon i bilen är tudelat: dels gör pratandet att föraren tappar tankefokus, och dels gör sms:andet/surfandet att blicken drar sig bort från vägen. Konsekvensen blir försämrad reaktionsförmågan i oväntade situationer.

Enligt en forskningsrapport gör sms:andet körningen 23,2 gånger farligare än utan mobilen. Det motsvarar risknivån när du kör med 1,5 promille alkohol i blodet. Annonskampanjen – där tanken är att berätta att NTF Väst jobbar med den här trafiksäkerhetsfrågan – går i Göteborgs-Posten under hösten. Här är två annonser till:

NTF_GP_abscholut

NTF_GP_flaska

ArbetsgruppenKorta reflektioner
Min första dubbeltanke när jag såg den här annonsen: äntligen! Äntligen 1: en riktigt bra tidningsannons – direkt och smart. Äntligen 2: någon som tar upp frågan om att mobilen i bilen kanske inte är helt intelligent. Jag gillar passningen i “Är på väg”, som åtminstone hos mig väcker reaktionen “Jamen, sms:a inte då.” Och jag gillar “Abscholut” (som gör det lagom enkelt attgöra kopplingen till en populär vodka). Men jag ogillar att kampanjen blir så konstaterande, att den inte tar strid och står för någonting. Jag anar, men vet knappast säkert, vad jag ska göra med den här kunskapen. Och än mindre vad NTF egentligen gör för att förändra det faktum att Sverige inte har en lag som förbjuder mobilen i bilen. Så, NTF, vad gör ni åt saken?

Och vad tycker du? Här är diskussionen på Facebook.