Benetton uppmanar till ohat

Benetton

Benetton säljer kläder. Men i sin reklam säljer de alltid idén om människors lika värde. De tar strid mot tortyr, diskriminering, fattigdom och orättvisor. I sin senaste kampanj uppmanar de oss att sluta hata varandra – och hitta anledningar att börja älska. Med det fantastiska verbet unhate som slagord, och stortavlor och reklamfilmer som vapen tar de strid för kärleken.

Kampanjens strategi är – till synes – lika enkel som smart: 1) Skapa stortavlor där politiska antagonister kysser varandra. Folk blir glada, påven rasar. 2) Fånga budskapet i en reklamfilm som får hjärtat att slå snabbt snabbt. Bakom kampanjen står Benettons inhousebyrå Fabrica och reklambyrån 72andSunny. Regissören heter Laurent Chanez.

Den här filmen gör mig varm i hjärtat. Jag kollar igen och igen.

***

Jag skriver det här inlägget från första klass på X2000. Det är tidig morgon – 06.52 – och jag är snart i Hallsberg, på väg mot Falun för att föreläsa om dålig reklam. Jag lyssnar på Marit Larsen och hennes nya album Spark. Det är helt fantastisk fint.