En kort hyllning till iZettle

Det är sällan jag här på bloggen odelat hyllar en produkt eller tjänst. Men nu händer det.

izettle

Det handlar om iZettle – en produktiferad tjänst som många har pratat om (men få har sett) den senaste månaden. Det är en –kort och gott – kortläsare till iPhone och iPad. Med den kan vemsomhelst sälja och köpa vadsomhelst varsomhelst med kontokort (Visa och Mastercard). Den är enkel och funkar utmärkt. Den är en liten revolution i sig. Och det gamla skämtet ”Tar du kort?” har slutat att vara roligt.

iZettle är – likt Spotify och Skype – en svensk innovation. Det gör den extra bra. I USA finns Square, men iZettle känns både smartare och – inte helt oviktigt – först. Man lanserade produkten i juni 2011, men det är först nu som den har blivit verkligt omtalad. Jag fick höra om den i början av oktober (tack Malin!), fick en kortläsare med posten redan nästa dag – och har med den sålt hundratals böcker i samband med lanseringen av Sälj det med ord! – konsten att skriva reklam. Många har förundrat velat testa att betala med den där iZettle. ”Det där är så coolt” har många sagt. ”Det där känns som framtiden typ.”

För att använda iZettle behöver du en applikation i telefonen (gratis) och en kortläsare (också gratis), som du får hemskickad när du registrerar ett konto på företagets webbplats. För varje transaktion betalar du 1,50 kronor i fast avgift + 2,75 procent av beloppet, men du betalar inga fasta kostnader för att använda kortläsaren.

Den här veckan lämnar iZettle betastadiet, och lanseras kommersiellt. Det firar företaget med en reklamfilm:

Jag gillar namnet också. iZettle. Tror inte att det betyder någonting.

8 svar till “En kort hyllning till iZettle”

 1. Lins skriver:

  Det där är onekligen väldigt smart! Hejja svenska uppfinnare!

 2. Magnus Jakobsson skriver:

  Smart. Jag träffade dessa nissar i skåne i somras och tänkte: Jesus kristus, jag sitter och snackar med framtida ziljardärer. Hursom, snäppet för dyr avgift, tycker jag. 2.75%. Å andra sidan, man kanske inte drar kortet genom den här när man köper sin privata ö liksom.

 3. chr skriver:

  settle = betala. översatt till web 2.0/dotcomska: izettle

 4. Kristoffer skriver:

  Fick min kortläsare för någon vecka sedan. Kan bara hålla med – fantastisk pryl!

 5. Kim Halderot skriver:

  Jag vill också ha en iZettle. Vete sjutton egentligen om jag verkligen behöver en, men nog är det häftigt.

  Vad gäller reklamfilmen så får jag lite Old Spice-vibbar. Men skit samma, den tilltalar mig i och med enkelheten.

 6. Tiina skriver:

  Apple-store i USA använder sig av liknande. Kan bara säga att det fungerade utmärkt. Kul att det kommit hit.

 7. Malkolm skriver:

  Settle betyder inte betala, utan mer ”göra upp”.

  Och det är ju inte själva kortläsaren som är iZettle. Appen funkar även utan den.

 8. Markus skriver:

  Den är hur smart som helst. Tråkigt att det inte blir lika enkelt i Sverige pga. av lagen om kassaregister..