SAOL som app (men utan app)

SAOL

Idag släpper Svenska Akademien sin iPhone-applikation för oss som gillar ord. Hela SAOL – över 125 000 ord – finns alltså nu i din ficka eller hand. Förutom det självklara – att kunna söka på ord – kan du också leta bland utgallrade ord och nyord. Här finns både en oändligt djup ordbrunn och en app som kan lära dig några nya ord om du har en död minut över. Jag hade till exempel aning om att det svenska språket hade ord som tygling, hollandslärftadamskostym, backelina och sidenapa. Men ordet app, det finns paradoxalt nog inte med i ordlistan. Applikation visst, men det betyder tydligen “broderi med mönster av påsydda tygbitar”.

Applikationen SAOL kostar gratis, och finns på App Store.

***

Det är svårt att inte gilla Akademiens valspråk: Snille och smak.