Hur tacklar du pucklarna?

Jeep

Smart annons för Jeep. Juryn i Cannes Lions gillade den också.

Idag har varit en kameldag. Utan förvarning har den rackaren uppenbarat sig mest överallt – i språket, i mjölkform och i plast. På förskolan där min bedårande systerdotter hade luciafirande lekte vi med kameler i rött och grönt och gult och blått. Men det är inte sådana verklighetstrogna puckelkrabater som det ska handla om här. Istället ska det handla om språkliga kameler. Om kamelskribenter och kamelord.

I dagens Svenska Dagbladet (förkortad SvD, kom ihåg det) skriver språkvårdaren Olle Josephson om kamelpucklar. Du vet sådana där ord som får ett gupp i ordbilden, som LunchExpress, McDonald’s, GöteborgsOperan och CajsaStina. Josephson skräder inte orden:

Redigerare, språkvårdare och korrekturläsare ogillar kamelpucklar. De avviker från alla vedertagna skrivregler, sprider förvirring och ses med all rätt som ett sätt för marknadsförare att få sin produkt att sticka ut i texten.

Nej till pucklar, med andra ord. Lunchexpress ska det skrivas (i löptext alltså). Och Mcdonald’s, Göteborgsoperan och Cajsa-Stina minsann. Det tycker Josephson och det tycker Språkrådet.

Jag vill – som begrepp betraktat – slå ett slag för de besläktade dromedarorden, de som bara har en puckel. Som iPhone och iPad. Men de ska i språkriktighetens namn också bli platta, genom att skrivas Iphone och Ipad.

Jag är fortsatt kluven. Jag skriver oftast iPad – och väljer att skriva min uppdragsgivare GöteborgsVarvet precis just så. Med en puckel eller två. Men egentligen – varför?

Skriver du med pucklar?

***

Den tredje kamelen – den i mjölkform – kom som ett Twitter-tips från Martin Grewin, student på Berghs School of Communication. ”Som TED-fantast får du gärna spana in min polare Seb som här håller låda om kamelmjölk på TEDxAthens”, skrev han. Och jag kollade in kortföreläsningen, där Sebastian Lindström berättar om sitt arbete med att kommersialisera den vitaminrika mjölken – och göra den till nästa stora hälsotrend. Fascinerande.

***

Ja, just det: SvD. Borde det egentligen skrivas Svd?