Hur tacklar du pucklarna?

Jeep

Smart annons för Jeep. Juryn i Cannes Lions gillade den också.

Idag har varit en kameldag. Utan förvarning har den rackaren uppenbarat sig mest överallt – i språket, i mjölkform och i plast. På förskolan där min bedårande systerdotter hade luciafirande lekte vi med kameler i rött och grönt och gult och blått. Men det är inte sådana verklighetstrogna puckelkrabater som det ska handla om här. Istället ska det handla om språkliga kameler. Om kamelskribenter och kamelord.

I dagens Svenska Dagbladet (förkortad SvD, kom ihåg det) skriver språkvårdaren Olle Josephson om kamelpucklar. Du vet sådana där ord som får ett gupp i ordbilden, som LunchExpress, McDonald’s, GöteborgsOperan och CajsaStina. Josephson skräder inte orden:

Redigerare, språkvårdare och korrekturläsare ogillar kamelpucklar. De avviker från alla vedertagna skrivregler, sprider förvirring och ses med all rätt som ett sätt för marknadsförare att få sin produkt att sticka ut i texten.

Nej till pucklar, med andra ord. Lunchexpress ska det skrivas (i löptext alltså). Och Mcdonald’s, Göteborgsoperan och Cajsa-Stina minsann. Det tycker Josephson och det tycker Språkrådet.

Jag vill – som begrepp betraktat – slå ett slag för de besläktade dromedarorden, de som bara har en puckel. Som iPhone och iPad. Men de ska i språkriktighetens namn också bli platta, genom att skrivas Iphone och Ipad.

Jag är fortsatt kluven. Jag skriver oftast iPad – och väljer att skriva min uppdragsgivare GöteborgsVarvet precis just så. Med en puckel eller två. Men egentligen – varför?

Skriver du med pucklar?

***

Den tredje kamelen – den i mjölkform – kom som ett Twitter-tips från Martin Grewin, student på Berghs School of Communication. ”Som TED-fantast får du gärna spana in min polare Seb som här håller låda om kamelmjölk på TEDxAthens”, skrev han. Och jag kollade in kortföreläsningen, där Sebastian Lindström berättar om sitt arbete med att kommersialisera den vitaminrika mjölken – och göra den till nästa stora hälsotrend. Fascinerande.

***

Ja, just det: SvD. Borde det egentligen skrivas Svd?11 svar till “Hur tacklar du pucklarna?”

 1. ingrita skriver:

  det är namn, därför är pucklarna ok. tycker jag! 🙂

 2. Per T skriver:

  Nä, precis som det finns goda skäl för företag att ha pucklar, finns goda skäl för medierna att ta bort dem. De påverkar ju inte läsbarheten positivt i alla fall.
  Själv tycker jag mest att kohort stavning ser fånigt ut. Men det är ju en rent subjektiv uppfattning.

 3. Fredrik skriver:

  McDonald’s borde väl ändå vara undantaget denna diskussion? Många Mc-namn stavas ju på detta sätt, så i just det fallet har det nog inget att göra med att marknadsföraren vill sticka ut. Jämför med exempelvis Steve McQueen och berget Mount McKinley. Eller varför inte bröderna Richard och Maurice McDonald som stavade likadant innan de grundade den flottiga kedjan.

 4. Vicky skriver:

  åh tack! tänkte på det här förbannade problemet härom dagen, men visste inte att det hade ett namn. avskyr kamelpucklar som dom du nämner först, GöteborsVarbet och liknande (sluta skriv så! det är JätteFult). däremot är iPhone snyggt och McDonald’s okej (eftersom de allra flesta Mc-namnen stavas just med pucklar och ser väl därför snälla ut för ögat).

 5. Helena skriver:

  Nä, Svenska Dagbladet borde väl förkortas SVD, med versaler?

 6. Eric Lindesvärd skriver:

  Försöker undvika både pucklar och dromedarer. De instuckna versalerna tycker jag känns som små förstärkare, så att orden låter särskrivna, även om de saknar mellanrum. Sen blir det också enklare. Både att skriva och läsa. Enkelt är vackert.

  Men när det gäller journalister tror jag drivkraften är en annan. De vill inte gå någons kommersiella ärende. Det är en fråga om publicistisk heder. Och det tycker jag är bra.

 7. Facebook User skriver:

  Jag minns när jag skrev för Attityd-redaktionen på GP i mitten av 00-talet, då fick vi en bok med skrivregler, som till mångt och mycket byggde på TT:s skrivregler. Och visst var det så att man skulle jämna ut pucklarna, oavbrutet, för att undvika ”smygreklam”. De menade att vissa exempel kunde bli extremt jobbiga, som till exempel S|E|B. Jag tycker att exemplet dock är löjligt, då SEB aldrig skriver så själva, det hör bara till logotypen. De heter SEB. (Ja, de har fortfarande de som exempel, här: http://tt.se/navigation/versaler/versal-eller-gemen)

  När Olle Josephsson skriver ”De [..] sprider förvirring och ses med all rätt som ett sätt för marknadsförare att få sin produkt att sticka ut i texten” så har han direkt fel. Jag blir mer förvirrad när jag ser någon skriva Iphone i stället för iPhone, för det är så jag är van att se det. Den udda stavningen får mig att tänka mer på iPhone, än om det inte skulle stå på ”rätt sätt”.
  Självklart ska vi inte dra alla över en kam, men denna skrivregel bör tas med en nypa salt, anser jag.

  Helena: Olle skrev själv ”SvD”, men enligt TT-språket gäller följande:

  ”Namnförkortningar på företag, organisationer och dylikt som uttalas som ord skrivs med versal begynnelsebokstav”

 8. Strömqvist skriver:

  Läsbarheten framför allt!

  Ord är ju inte bara en samling gemener och/eller versaler. Ord är ju symboler och bilder, som vi, i större och mindre utsträckning, känner igen och läser in utan att registrera bokstävernas sammansättning. Det är snarare avvikelser som är irriterande – Iphone såväl som särskrivning.

  All heder till de varumärken som lyckats etablera sina pucklar och utnyttja det skrivna språket.

 9. Anna Boberg skriver:

  Jag säger nej till all fånig logotypskrivning. Läs gärna SVD:s språkblogg som handlade om detta alldeles nyligen: http://blog.svd.se/sprak/2011/11/25/no-logo/

 10. Har tänkt ofta på detta men visste inte heller att det hade ett namn. Jag avskyr nämligen kamelpucklar i ord, eftersom jag tycker att de stoppar upp läsningen och dessutom – om man skriver snabbt på tangentbord – så innebär dessa djävular till versaler att ens skrivtakt stannar av rejält. Ok, det må vara ett extremt stressat problem, men eftersom det är både lättare att läsa och skriva så tycker jag vi avvecklar kamelpucklarna pronto!

 11. Kan möjligen tänka mig undantag i fallen iPhone och iPad, men de tär nog mest en vanesak och bra marknadsföring från apples sida.