Måste man verkligen?

reklamskola

Många vill jobba med reklam. Men inte lika många kommer in på utbildningarna. Finns det en annan väg in i branschen? Måste man verkligen gå på reklamskola för att bli copywriter? I Facebook-gruppen Jag läser Please copy me diskuterar vi just nu den frågan. Här följer ett urval av de kloka svaren:

Magnus Engström, copywriter och kreativt ansvarig, Public Speaking:

Jag skulle säga att allt handlar om talang och vilja, har man det kan man gå väldigt många olika vägar och bli en duktig copywriter. På samma vis – fast tvärtom då – som att många som gått på till exempel Berghs gör något helt annat idag, eftersom det kanske inte var deras grej. Dock kan det vara värt att påpeka att poängen med skolan inte bara är de lektioner som ges; via en bra skola får man också lättare kontakt med riktigt duktiga människor, och i mitt fall skulle jag säga att det gav mer att få se och höra hur de tänkte och jobbade.

Karin Ernerot, creative director, Sparkling Zoo:

Nej, men visst är det bra. Själv undervisar jag på både Berghs och Forsbergs och tror på samtalet om text, reklam och kommunikation. Och på möjligheten att fokusera.

Mattias Jersild, copywriter, Aulum:

Jag gick Berghs, men man måste inte gå på reklamskola för att leva ett gott liv som copywriter. Däremot måste man, om man inte bara vill leva gott utan dessutom bli riktigt skicklig, vara väldigt öppen för att lära sig saker genom hela yrkeslivet. I Sverige finns en byråkultur där det ofta anses som en svaghet att behöva vidareutbilda sig eller skaffa nya erfarenheter. Därför riskerar många byråanställda att stanna i utvecklingen så fort de lärt sig grunderna.

Henrik Josefson. copywriter, Strateg:

Det är självklart inte nödvändigt, med själv hade jag väldig nytta av distanskursen på Berghs, skulle inte vilja vara utan den.

Andreas Johansson, copywriter, Valentin & Byhr:

Gå på reklamskola? Absolut inte. Jag skickade in krönikor, en nekrolog, kåserier och kärleksdikter när jag sökte mitt första jobb. Intervju dagen efter, anställd på den tredje dagen.

Eric Lindesvärd, frilanscopywriter:

Det tror jag inte. Men det underlättar säkert. På Berghs där jag gick på 90-talet fanns en kommunikationskultur som var nyttig. Vi hade turen att få bra lärare. Professor Åke Edfeldt bland andra. Det som jag tagit med mig från då är att tänka i kommunikationsmål (veta, tycka, göra) och varför det är så att all kommunikation sker på mottagarens villkor. Jag gick inte copykurs utan läste marknadskommunikation.

Mats Janson, copywriter, Friskis & Svettis Riks:

När jag ställs inför svåra frågor vänder jag mig till Bruce: “We learned more from a three minute record, baby, than we ever learned in school.” Från No Surrender.

Simon Copley, copywriter, Stendahls:

Inte nödvändigtvis och inte i början. Men en copykurs någon gång är en bra komplettering. Som engelsk copy det var relativt lätt att ta genväg in i branschen.

Johan Nerman, copywriter, Valentin & Byhr:

Jag hoppade in i branschen head first med en kort praktik. Efter den jobbade jag näst intill gratis på bra byråer där jag visste att jag skulle kunna lära mig något och sätta ihop en schysst mapp. Allt som allt tog det ett drygt år innan jag fick mitt första riktiga jobb. Har ibland känt att jag kanske borde ha gått Berghs, mest för bättre inblick i branschen, kontakter och hjälp med all terminologi, men bra mycket oftare (typ varje gång jag tittar till mitt sparkonto) är jag bara glad att inte gjorde det. Sedan ska väl tilläggas att det är rätt stor skillnad på olika copywriters. Det finns reklamskribenter och det finns kreatörer, och givetvis allt däremellan. Kan nog vara bra om man har lite koll på vilken typ man vill bli och anpassar angreppssättet därefter.

Jonas Linder:

Jag går själv på Hyper Island. Jag gör det för att specialisera mig, skaffa ett bättre kontaktnät och njuta av en utbildning som inte är akademisk. Dessutom ges det bra möjligheter till praktik utomlands. Det är antagligen lättare att ta sig in genom att ha gått på en skola, däremot är det mycket möjligt att det tar längre tid. Jag har själv lärt mig mycket på egen hand och det känns som att det är fullt fungerande väg om man är bra på att studera själv.

Eva Jonson, frilanscopywriter:

Som i så mycket annat har ödet fått visa mig vägen. Började som informatör, men fick möjligheten att gå en copykurs på Berghs när företaget jag jobbade på skulle omorganisera och bildade inhousebyrå. En investering som gjorde att jag förblev dem trogen i nio år (heja NCC, och tack för allt!). Idag frilansar jag, både mot byrå och direkt mot kunder. Det finns ju många olika sorters copywriters. Själv tillhör man väl den mer oglammiga sorten. Men vi behövs vi med.

Marcus Axberg:

Jag blev aldrig copywriter, trots idoga försök och Berghs reklamskola. Jag fick aldrig chansen att skaffa min första byråerfarenhet. Istället blev det några småjobb som frilans och nu är jag förmodligen för gammal.

Pär-Magnus Kikajon, copywriter, Syre:

Jag känner flera copywriters som har haft andra vägar in i yrket än reklamskolor. Framför allt via talang, tur och ambition. Jag gick copy på Berghs med flera som redan var yrkesverksamma och liksom jag kände att det skulle vara bra att ha utbildningen i sitt cv. På köpet fick vi några äsch, några stora AHA och inspiration av andra kreativa människor.

Göran Broberg, creative director, Röjning:

Den bästa bästa svenska copywritern gick ingen reklamskola. Hans namn var Jan.

***

Vad tycker du?