Ord som ser konstiga ut

Har du tänkt på det, att många ord ser konstiga ut när man tittar länge på dem? De upphör liksom att vara ord, och blir bara konstiga (ofta fula) ordbilder. Och så finns de vissa ord som ser konstiga ut direkt. Jag kom att tänka på spaoas (läst i Amelia), hårel (sett på Åhléns) och lössnö (sett i backen). Och när vi började diskutera detta världsliga problem i Facebook-gruppen visade det sig att det finns en drös till. Som till exempel:

plåttermos, lekkamrat, köttraskor, urinvånare, julte, känguruunge, attrapp, råsop, sluttenta, gatupplopp, talpar, talmanus, hyttippump (hytt-tipp-pump), brödrapar, zooordning/zoordning och ”det orange kuvertet”.

Har du fler? Kommentera här eller fortsätt diskutera på Facebook.4 svar till “Ord som ser konstiga ut”

 1. Rebecca skriver:

  Jag tycker nästan att alla ord kan se väldigt konstiga ut om man kikar på dem länge. De förlorar sin mening och bokstäverna blir bara krumelurer.

  Men ett ord som är bra skumt redan från början, som ögonen alltid fastnar på är plåttermos.
  Läser det alltid som plåtter-mos.

 2. annika skriver:

  Det tog väldigt lång tid innan jag såg vad kammakargatan faktiskt hette.

 3. Monica skriver:

  Hyttippump.

  Lätt mitt fulaste ord!
  Jag skrev förarinformation för ett göteborgsbaserat lastbilsföretag, detta ordet trodde jag var något på finska tills jag förstod det: hytt-tipp-pump. En pump som man använder för att tippa en lastbilshytt vid reparationer. Urk!

 4. Amanda skriver:

  Jag har många gånger stirrat på ordet pyjamas! Ja, bara nu när jag skriver det måste jag läsa det högt, många gånger, och undras!
  Tack för en bra blogg.