Botemedlet mot särskrivningar

Många i det här landet lider av särskrivningar. Men de värsta förbrytarna är hopplöst aningslösa om vad de utsätter sin omgivning för. Tack gode Gunnar att hjälpen är här. Nu finns botemedlet mot det dummaste av alla dumma språkfel. Det kan vi nämligen tacka Gunnar Hård af Segerstad för. Han är frilanscopywriter i Göteborg, och har efter att förkastat många, hittat en tumregel som håller. Regeln:

En grej – ett ord.

Där har du regeln. Den enda regeln du behöver för att bli resistent mot särskrivningar.

Vi tar den igen, nu med skiljetecken:

En grej? Ett ord!

Alltså: om det är en grej som hör ihop – som sjuksköterska, skumtomte eller damcykel till exempel – då ska ordet skrivas ihop. Tumregeln gäller såklart också om sjuksköterskorna, skumtomtarna eller damcyklarna skulle få för sig att bli fler. Om du ändå är osäker: skriv ihop. Om det då ser alldeles galet ut – som påväg till exempel – då ska det, just det, skrivas isär.

***

Och! Alla ord som börjar med jätte- ska vara ett ord. Jättekul, jättebra, jättestor. Inte svårt alls egentligen. Faktiskt jättelätt.

På Twitter bör du – för nöjes skull eller för att ha någonting att beklaga dig över – följa @sar_skrivning. Han/hon/hen letar med ljus och lykta efter särskrivningar, och sprider dem sedan för Twitter-vinden. Exempel ur flödet: svin kallt, flygplans motor, extra pris, små stressigt, jätte tabbe och potatis mos. En grej? Ett ord.

***

Just idag skriver Fredrik Strage en klockren DN-krönika om särskrivningar. Den är absolut måste-läsning. Ur texten:

Folk som särskriver på svenska skrämmer mig mer än rasister, terrorister och Sean Banan tillsammans. Att särskriva är inte jämförbart med att stava fel. Det är att sprida ett lingvistiskt virus som fräter sönder vårt språk.

***

Är du med?