Papercut hyllar det vanliga

Vad kan vara bättre än en välskriven textannons? Inte mycket. Det skulle väl möjligen vara en välskriven annons som är verkligt schysst typograferad då. Som den här:

Papercut

Klicka på annonsen för att kunna läsa ordentligt.

Det är Magnus Jakobsson – vem annars – som fortsätter att göra genomtänkt printreklam till ett signum för smalkulturbutiken Papercut. Den här annonsen – en hyllning till medelsvensson – går att hitta i musiktidningen Novell. Framöver lär annonsen dyka upp också i andra magasin.

Inspirationen är – givetvis – Apples berömda manifest Here’s to the crazy ones. Det här är något av en hyllning till hyllningen. Men ingen rip-off. Istället har man vänt på perspektivet, tänkt tvärtom. Och kombinerat Apple-manifestet med det – enligt Magnus Jakobsson – mest inspirerande som finns: vanliga människors liv. (Men det är svårt att förneka att Papercut-annonsen är r-ä-t-t så lik den här).

Insikten bakom annonsen är – enligt Magnus igen – att vi alla är som alla andra. Och med utgångspunkt i våra vanliga, tråkiga liv vill reklamen få människor att tänka: Jag vill ha något mer än det här, något utöver det vanliga. Och det där “något mer än det här” kan mycket väl vara en tidning, bok eller film som du hittar på Papercut. Han fortsätter:

Annonsen är att betrakta som en hyllning till den som kanske inte är så galen eller ovanlig privat, till den som kanske inte alltid står med cigg i munstycke på Rivieran och färdigställer sitt senaste miljonalster och till den som inte skapar fred på jorden genom sin blotta existens. Att vara vanlig är ju den bästa grunden för att bli ovanlig. Allt du behöver är en liten knuff i det ovanligas riktning. Den knuffen kan vara allt från en livskris till en inspirerande film eller bok. Förändring finns runt hörnet. Det behöver inte vara mer dramatiskt än en bra dokumentärfilm, egentligen.

Arbetsgruppen
Reklambyrå: DDB Stockholm
Copywriter: Magnus Jakobsson
Art director: Fredrik Simonsson
Typograf/formgivare: Rasmus Kellerman

Och för den som kan utrikiska (klicka på annonsen för större):

Papercut

Och med ett något annat format ungefär:

Heres-to-the-One-Whos-Normal

BONUS. Häromåret skrev DN På stan om Andreas Fryklund och Alexander Dahlberg, som tillsammans driver Papercut. Läs om du hinner.

BONUS II. Rasmus Kellerman, som har formgivit annonserna, är också känd som artisten Tiger Lou. Under 00-talet gav han ut tre högkvalitativa album. Hans bästa låtar – om du frågar mig – är Sell out och The Loyal.