Stefan & Krister äger hipsters

Filter

Filter skriver i sitt senaste nummer (#26) om hur buskiskungarna Stefan & Krister styr över betydligt större delar av underhållnings-Sverige än vad du anar. Ingressen är kort, men klibbig: ”Du trodde att du var för fin för Stefan och Krister. Du hade fel.” Det är med stort intresse jag läser det lååånga reportaget. Dels för att Stefan & Krister numera är en av mina uppdragsgivare; jag har varit med och tagit fram namn och texter till sommarens föreställning Campa i klaveret.

Men mest eftersom den eviga uppdelningen i fint och fult är så intressant och fascinerande. Den finns överallt. Ibland uttalad, oftast inte. Ofta är det bonnläpparna (kalla dem Bingolotto-spelande Gekås-besökare om du vill) mot storstadsfolket (kalla dem för stockholmshipsters om du vill). Men det är inget krig. Det är mer ett fenomen, en statisk situation. Finkonst–fulkonst, finsport–fulsport, finreklam–fulreklam, fulkaffe–finkaffe, finsmester–fulsemester. Ju mer du tänker på det, desto tydligare kommer du att se det.

I texten om Stefan & Krister handlar det naturligtvis om fulkultur versus finkultur. För att gå på Dramaten anses vara fint, medan det är lite mindre kultiverat att garva åt buskisskämt. Jag tror inte att vi kommer att få se någon ändring på det. Kanske är det inte ens att önska. Men det är intressant ändå att världarna emellanåt möts. Som när Killinggänget sätter upp en uppmärksammad föreställning på Dramaten. Eller ännu tydligare: när tv-program som På spåret, Melodifestivalen och Allsång på Skansen över tid blir hippa. Då blir det fula plötsligt lite finare (om än inte fint).

Läs hela Filter-texten om Stefan & Krister.3 svar till “Stefan & Krister äger hipsters”

 1. Petter skriver:

  Håller med – en av vår tids mest intressanta motsättningar, den mellan fint och fult, fastän, som du säger, den typ har funnits sen stenåldern. Men kanske att den är inne i en liten topp på kurvan just nu i alla fall.

 2. Fredrik Karlsson skriver:

  Stefan & Krister får ofta representera Sveriges samlade fulhumor, men när vi diskuterar kulturell uppdelning mellan ”bonnläppar” och ”storstadsfolk” är det väl mer rättvist att jämföra dem med storstadens fulhumor? I en cagefight mellan Full fräs och det enligt mig helt genomusla Stockholm Live som sändes för några år sedan skulle den baskerprydde Birger koppla polisgrepp på Shan Atci i första ronden och Özz Nûjen snart ligga prydligt ihopvikt i Olverts portfölj.

 3. Petter skriver:

  http://svtplay.se/v/2709426/portlandia/del_5_av_10

  Portlandia bygger flera av sina skämt på övergången när fult blir fint. Kolla in sketchen 16.52 in i klippet!