Den finaste bokhandeln i Paris (och tre till)

There are only two places in the world where we can live happy:  at home and in Paris.
– Ernest Hemingway

Owen Wilson och Shakespeare and Company i filmen Midnight in Paris.

Det går inte en dag utan att jag intensivt längtar till Paris. Jag längtar till strosandet längs gatorna i Marais, till ett glas, en bok bredvid henne – världens finaste sällskap – i solen på balkongen på sjätte våningen. Till smala gränder och pampiga byggnader, längs vackra fasader och till doften av nybakat bröd, skaldjur på hörnet och nyregnade trottoarer. Till senkvällarnas löprundor längs boulevarden upp till Canal Saint Martin. Och jag längtar tillbaka till bokhandlarna.

Paris är den stad som litteraturen kallar hemma. Inte bara franska författare – som Victor Hugo, Honoré de Balzac, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Sidonie Gabrielle Colette, Marcel Proust, Alexander Dumas, Jules Verne och Émile Zola – utan ordälskare från hela världen fann en kreativ fristad här: Ernest Hemingway, James Joyce, Oscar Wilde, Gertrude Stein, August Strindberg och F. Scott Fitzgerald för att nämna några. Här var platsen för världens mest spännande människor. Och livet var – förmodligen – en fest.

Den andan lever fortfarande i Paris. Det här är helig mark. Och intresset för böcker – det är är oförändrat. Här är ett urval av stadens bästa bokhandlare:

Shakespeare & Company
www.shakespeareandcompany.com
37, rue de la Bûcherie, 75005 Paris

Shakespeare & Company är bokhandlarnas bokhandel. Och trots att den ligger alldeles i närheten av turistmagneten Notre Dame är det här en oas för den som 1) lyckas hitta hit, och 2) gillar engelskspråkig litteratur (inte helt enkelt att hitta i Paris). Utbudet från golv till tak är lika imponerande som butikens alla vrår och kryp-in. Här hittar du ett koja med skrivmaskin och inspiration, ett gammalt piano, trädgårdstomtar på taken, ett bibliotek – skänkt av grundaren Sylvia Beach – och överallt hälsningar skrivna av entusiastiska besökare från världens alla länder. Här går det inte att ta miste på kärleken till orden.

Och ytterligare tre favoriter (alla ligger i stadsdelen Marais).

Ofr.
www.ofrsystem.com
20, rue Dupetit-Thouars, 75003 Paris 

Comme une roman
www.comme-un-roman.com
39, rue de Bretagne, 75003 Paris  

I love my blender
www.ilovemyblender.fr
36, rue du Temple, 75004 Paris

Vårmånaderna i Paris förändrade mig på ett sätt som är rätt svårt att förklara för den som inte var där och då. Tankarna fick liksom löpa fritt, och det fanns – kändes det som – tidsoceaner till att fundera, och uppmärksamma sådant som jag inte hade sett tidigare. Jag saknar de stunderna och dagarna.

William Saroyan får sista ordet:

Try to learn to breath deeply, really to taste food when you eat,
and when you sleep, really to sleep.
Try as much as possible to be wholly alive with all your might,
and when you laugh, laugh like hell.
And when you get angry, get good and angry.
Try to be alive.
You will be dead soon enough.