Filip Nilsson lämnar F&B: “Det har varit en extrem resa”

Efter 24 år som copywriter och creative director väljer Filip Nilsson nu att lämna Forsman & Bodenfors. Det är en svensk reklamnyhet i klass med den om att Alex Bogusky hoppade av branschen för exakt två år sedan. Och många är överraskade (lite chockade till och med), medan andra klokt inser att det inte så konstigt alls – ingenting varar för evigt liksom – och i en intervju med Resumé berättar han själv att tanken på att göra någonting annat har “växt till en längtan”.

I mars 2007 intervjuade jag Filip Nilsson för den här bloggen. I intervjun går det att läsa:

Genom åren har han varit Forsman & Bodenfors trogen. Jag undrar om han någonsin ångrar att han aldrig tagit chansen att arbeta ett tag på någon annan byrå.
– På ett sätt är det lustigt; det här är faktiskt det enda jobbet jag har haft. Samtidigt skulle det kännas förmätet att ångra att jag stannat här. Det finns alltid två skålar på en våg, och i det här fallet ligger det så fantastiskt mycket i för-skålen. Jag har fått vara med om en extrem resa, och tillsammans med en grupp fantastiska människor bygga upp den här byrån. Därför ångrar jag inte att jag stannat.

Men då var då, och nu är nu. Vad nästa steg blir vet vi snart, och det ska bli spännande att följa vad Sveriges kanske bästa kreatör bestämmer sig för att göra härnäst. Vi är många som önskar honom ett stort lycka till. Och tackar för de första 24 reklamåren. Filip själv säger:

Jag är inte säker på att det här är rätt beslut. Det vet jag inte förrän efteråt. Men jag måste prova det.

Uppdatering 09.00. Till Dagens Media säger Filip: Jag jobbar kvar på ett eller annat sätt i ett år till och sedan kanske det blir ett år i Paris med familjen. Jag vet faktiskt inte (vad jag ska göra när jag lämnar byrån). Det är så mycket separationsångest involverat i detta och jobbet på byrån är så kul, så jag tar språnget först och tänker sedan.

***

BONUS. Häromveckan gick det att höra hur Carina Holmberg pratar reklam med Filip Nilsson i P4 Extra Sommar. Lyssna här. Tipstack till Mattias Hjelm.

BONUS II. I september 2003 publicerade Göteborgs-Posten/Två dagar en artikel om Filip Nilsson. Den finns att läsa här.

BONUS III. Filip Nilsson har förresten sagt upp sig från Forsman & Bodenfors förut. Tre gånger för att vara exakt. Tre gånger under det första halvåret. Läs varför här.