Hemingways viktigaste skrivråd

Förmodligen menade Ernest Hemingway precis vad han skriver: skriv när du är full, ändra och ha dig när du är nykter. Och trots att du kanske inte behöver tolka det bokstavligt är rådet ett gott råd. När du skriver – var inte för “smart”. Tänk inte för mycket, för logiskt. Låtsas åtminstone som om du vore lite på lyran (eller var det!). Låt texten vila, sov själv ruset av dig, och ge dig sedan i kamp med orden på nytt.

Det här rådet får mig att tänka på Olle Nordell-orden om att skriva full. Och vice versa. Det får mig att tänka på den något okonventionella metod som Neil French idkar för att hitta sina bästa idéer. Och det får mig att tänka på den där artikeln om alkoholens inverkan i senaste numret av Modern Psykologi (3/2012). När står det att läsa:

Men blir man då, som så många konstnärer, musiker och författare hävdat, mer kreativ när man är berusad? På sätt och vis. Det tycker sig Jennifer Wiley, forskare vid Institutionen för psykologi vid Illinois universitet i Chicago, ha bevisat, eller i alla fall verkar det som om en aning alkohol i blodet gör det lite lättare att tänka utanför boxen. Hon och hennes kollega Andrew Jarosz tog en grupp manliga studenter, delade in dem i två grupper, gav den ena gruppen lite vodka, och lät dem alla sedan lösa ett antal associationsfrågor av typen: Vad är gemensamt för de här orden: sked, halsband, kvick?* De berusade studenterna löste det på 11,54 sekunder och de nyktra på 15,24.

Resultaten var tydliga. De rusiga hade fler rätta svar, kom på dem snabbare och tyckte själva att de inte behövde tänka så mycket utan svaren ”bara kom” till dem. Orsaken, tror Jennifer Wiley, är att alkohol hämmar arbetsminnet och det får hjärnan att arbeta mindre planerat och logiskt, den blir helt enkelt lekfullare. Men det är inte bara sprit som kan försätta en människa i det här gränsöverskridande tillståndet, det räcker med att vara lite sömnig eller gammal eller att helt enkelt ge sig själv instruktionen att släppa kontrollen och släppa loss.

* Svaret är silver.

Håller du med?