Le Bureau hyllar din lärare

Den här reklamkampanjen har gått mig förbi, men när jag nu upptäcker den blir jag varm i hjärtat. Med målet att locka fler att bli lärare (många unga tycker att yrket verkar enformigt och tråkigt) lanserade Skolverket och reklambyrån Le Bureau i oktober 2011 kampanjen För det vidare.

I kampanjen hyllar svenska kändisar – Bill Skarsgård, Cissi Wallin, Fredrik Wikingsson, Elsa Billgren och Anton Hysén för att nämna några – sina forna lärare. Och på kampanjsajten får lärare skriva bloggar om sin vardag och sitt jobb. Resultatet? Antalet sökande till lärarprogrammen har ökat med 19 procent, och enligt Skolverkets mätningar är fyra av fem i sociala medier positiva till kampanjen.

Under våren kom nästa raket i kampanjen: Lärarhyllningen, där du – precis som namnet antyder – får chansen att hylla en lärare som du haft. Det är smart, hjärtvärmande, relevant. Och snyggt.

***

Vilka jag skulle vilja hylla? Anita till exempel. Hon var min klassföreståndare i lågstadiet. Hon uppmuntrade verkligen mitt skrivande. En gång när hon lämnade ut våra uppsatser, sa hon – jag minns det trots att det är över 20 år sedan: ”Mattias, du har ett hjärta av guld. Sluta aldrig att skriva.” Henne har jag mycket att tacka för. Jag minns att jag grät på skolavslutningen i trean, när jag insåg att vi aldrig mer skulle ha Anita som lärare.

Jag vill också – lite motvilligt – tacka Claes. Honom hade jag i svenska och engelska på högstadiet. Jag ogillade honom intensivt ibland, men faktum är att han lärde oss massor som jag senare har haft mycket nytta av (trots att jag då var övertygad om motsatsen). Dessutom var han krävande och petig som få.

Och på gymnasiet hade jag Eva i spanska, språkkunskap och i latin. Hon däremot var ambitiös och engagerad som få. Jag minns att hon en gång bjöd hem hela klassen på kanelbullar och kaffe i sin trädgård i Änggården. Det – och mycket annat – skiljer en fantastisk lärare från en halvdan.

***

MEN! Jag tycker inte att För det vidare är någon klockren uppmaning. Man fattar inte att vad man ska föra vidare, eller ens att det har med läraryrket att göra. Lärarhyllningen är mil bättre. Dessutom får För det vidare mig att tänka på en av (i hård konkurrens med Extremt högt och otroligt nära) världshistoriens mest pretentiösa filmer: Pay it forward.

Vad tycker du? Och vilken/vilka lärare vill du hylla?

2 svar till “Le Bureau hyllar din lärare”

  1. Martin Toresson skriver:

    Fin kampanj. Men hade det inte varit kul om man själv fick hylla en lärare? Eller har jag missat att man kan göra det?

  2. Martin Toresson skriver:

    Nu såg jag att man kan hylla sin lärare. Bravo!