En paus/flykt från skärmen

Varje gång jag är i Stockholm hamnar jag på Papercut. Så var det nu i helgen också. Jag vandrar omkring där i timmar, så känns det, trots att butiken mäter max 30 kvadrat. Jag känner, klämmer, bläddrar, läser, lägger ner, tar upp, lägger ner. Efter en stund får jag svår beslutsångest. Och istället för att dra på mig spenderarbyxorna blir jag en finsmakare av gastronomiska mått. Jag drar åt svångremmen, och väljer till sist mina inköp med största möjliga noggrannhet. Ofta blir det något nummer av Elephant, It’s Nice That eller någon skönlitteratär bok som jag vet är värd att läsa (som den här). Aldrig blir det ingenting. Alltid blir det någonting.

Den här gången fastnar jag för en tidskrift som heter Offscreen. Jag köper den, deras andra nummer. Den handlar om formgivare som vanligtvis gör form på webben, men som nu berättar om sitt skapande och får det tryckt på papper. Tidningen erbjuder ”a break away from the screen” och säger sig vilja berätta ”the less obvious human stories of creativity, passion and hard work that hide behind every interface.”

Jag gillar den tanken. Jag gillar deras devis: More social. Less media. Och jag gillar deras tidning. Bäst är mötet med Eva-Lotta Lamm, tyskfödd illustratör och grafisk designer. Hon jobbar nu på Google i London, men är mest känd för att vara en fena på att i realtid lyckats fånga kärnan i inspirationsföreläsningar (bok 1, bok 2). Som den här:

***

Och apropå skärmpaus och längtan efter det analoga: här är en av mina favoritprylar. Den har jag fått av min pappa, som köpte den någon gång på 1950-talet. Det är en View-Master, en apparat som visar tredimensionella fotografier. Jag har serien som innehåller fotografier från Paris, New York och Rom. Fortfarande magi.

Kommentarer inaktiverade.