Inspiration // Haruki Murakami och Markus Torgeby

Du som följer den här bloggen har nog lagt märke till att jag – under det senaste halvåret – har upptäckt det fantastiska i att springa. Jag kan numera stolt kalla mig för löpare. Men jag gör inga anspråk på att bli någon flåshurtig joggnörd; jag springer för att det gör mig lycklig, snabbare (och kanske friskare). Under sommaren har det blivit 15-20 mil (och en del backträning), något som för mig varit helt otänkbart tidigare.

Att springa är mätbart. Och för mig är det avgörande att ha ett mål. Mitt närmaste är att lyckas sänka mitt fjolårsresultat på Midnattsloppet (sprang då helt otränad…) med 12 minuter och därmed spränga den magiska under-50-minuters-gränsen. Det är en verklig utmaning för mig, och jag pressar mig just nu på varje träningspass för att greja det den 25 augusti.

När det kommer till löpning tävlar jag bara mot mig själv. Så fort jag tänker tanken att jämföra mig med andras resultat, tempo eller träningsmängd blir det med ens mindre lustfullt. Därför håller jag mig borta från sådant, och gör det hela till en kamp mot mig och min egen förmåga.

För tio år sedan råkade jag börja se en tv-dokumentär, som verkligen fångade mig. Det var omöjligt att sluta titta. Den handlade om en ung man från Öckerö (skön dialekt!), Markus hette han (bilden), som följt sitt löparhjärta, flyttat ut i en kåta i den jämtländska skogarna, och sprang och sprang och sprang. ”Inte som en flykt”, säger han i filmen, ”utan som en längtan. Det måste komma från ditt hjärta, annars blir det helt fel.” Från den skogskyla i norr reste han till varma Tanzania, där han tränade på hög höjd tillsammans med en elitgrupp. Det var träning, vila, träning, vila – varje dag. Och på något sätt blev jag enormt inspirerad av hans livsstil och inställning till tillvaron.

Sedan dess har jag då och då tänkt på den där dokumentären, Löparen heter den visst, men aldrig sett den igen (tydligen sände SVT den på nytt 2010) eller hört hur det gick för Markus Torgeby. Men när jag nu börjat både springa – och knarka löparsajter, löparforum och löparbloggar* – hittar jag honom. Det visar sig att Markus senare blev landslagslöpare på 10 000 meter – och fortfarande springer, föreläser och skriver om löpning. ”Ju mindre, desto bättre” är hans motto. Han bor med sin familj utanför Åre, och just nu genomför han projektet 130 km i full frihet – en nätt löptur på 30 dagsetapper genom den svenska fjällvärlden (från Grövelsjön till Treriksröset). Varför? ”För att jag vill”. Det – den rena viljan – är ett mycket gott skäl.

På Youtube-TV kan du se de första tio minutrarna av dokumentären. Om du vill se hela – den är 45 minuter – finns den att köpa för en hunka hos Helion film. I filmen Den nya tiden fortsätter förresten regissören Peter Magnusson att följa Markus löparöden.

Efter att ha läst – och skrivit om – den lika fantastiska som livsfarliga boken Born to run fick jag tipset att läsa Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, där den japanske romanförfattaren Haruki Murakami på ett personligt sätt reflekterar över hur löpningen påverkar hans sätt att skriva, leva och tänka:

Jag får ofta frågan: ”Vad tänker du på när du springer?” De som ställer den frågan är i regel människor som inte har sprungit några längre distanser själva. Och varje gång jag får frågan börjar jag att grubbla på just det. Vad är det egentligen jag tänker på medan jag springer? För att vara fullkomligt ärligt kan jag inte minnas att jag någonsin har tänkt på något särskilt.

Och på det sättet fortsätter boken. Att läsa den är som att sitta – eller springa – bredvid och bara lyssna till den genomkloka man som Haruki Murakami är. Det finns få människor som är så visa. Jan Cederquist var en av dem, och hans inledande kapitel i Ord till salu (1978) är det bästa som någon skrivit om copywriting på svenska. En annan sådan människa är Jan Carlzon, uppskattad SAS-vd och författare till boken Riv pyramiderna. Att lyssna på hans program i Sommar i P1 var en ren fröjd.

***

För dig som vill komma igång och springa rekommenderar jag boken Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf. I den hittar du tre träningsprogram: ett för den som är nybörjare, ett för den som vill springa milen under 50 minuter, och ett för den som siktar på en halvmara. Boken går fort att läsa, och du får därmed mer tid över tid till att börja springa. Springer.nu är förresten en utmärkt sajt för dig som vill komma igång.

* Bland de bloggar, sajter och forum som ger mig mest hittar du Aktiv träning, Jogg.se, iForm och Träningsglädje / Sara Rönne. Dessutom följer jag min tidigare reklambyråkollega Spring-Therese Nordström, en av landets snabbaste långdistanslöperskor.