Så skriver du en slogan som sätter sig

Vill du anlita en copywriter för att skriva din slogan? Anlita mig, Mattias Åkerberg, som har arbetat med att skriva säljande och effektiva texter i över tio år. Du når mig på mattias@pleasecopyme.se 


Jag fick ett mejl från en läsare. Hon hade fått i uppdrag att skriva en tagline, och undrade helt enkelt: hur ska jag tänka? Som ofta finns det inget recept‚ ingen gör-så-här-så-blir-det-tipptopp-instruktion. Då skulle det vara lätt, och då skulle alla göra precis så. Men det finns så klart saker att tänka igenom. Det första är kanske det viktigaste:

Ställ frågan: varför ska vi ha en slogan över huvud taget? Ställ den till din uppdragsgivare, ställ den till dig själv. Kom ihåg att “Bara för att” knappast duger som svar. Och tänk på att finns skapligt framgångsrika företag – Spotify och Google till exempel – som inte använder någon slogan (okej, Google har tydligen “Don’t be evil”, men få skulle hävda att de använder den särskilt flitigt).


Läs också
Vad är och gör en copywriter? – ur Sälj det med ord (konsten att skriva reklam)
UX-writing – allt du behöver veta om den nya rollen för copywriters


Varför ska man ha en slogan?
En slogan ska samla, stärka och förtydliga andra människors bild av ditt varumärke. Den ska bidra till att skilja det från mängden, och den ska vara lätt att minnas (eller nä, mer ändå: din slogan ska klamra sig fast i hjärnan på folk). Sedan måste det förstås finnas sanning i din slogan; varumärket måste kunna leva upp till de förväntningar du i ord bygger upp.

ardna alla mos etni röG
När du har svaret på varför – och har bestämt dig för att det behövs en slogan: hitta det i produktens egenskaper som särskiljer den från konkurrerande produkter. Det kan vara en “verklig” fördel eller en påhittad. Läkerol använder till exempel “Makes people talk”, vilket i sig inte är unikt (eller ens sant) för deras halstablett, men de har lagt beslag på det uttrycket. Det räcker.

Och här är fyra tips till
När du jobbar med att hitta på en slogan, tänk på det här:
– Gör den kort. 3-5 ord brukar vara max.
– Gör den lätt att komma ihåg. Tänk på rytm och rim och takt.
– Gör den smart. Okej, det här är lättare sagt än gjort, men ändå. Men faktum är att alla starka slogans innehåller en smart tanke. Hitta den.
– Gör många förslag, utan att censurera dig själv. Ur ett halvbra förslag kan det växa någonting verkligt bra.

***

När vi i Facebook-gruppen Jag läser Please copy me diskuterar det här med att hitta på slogans kommer det en drös förslag på svenska varumärken där man har lyckats väl. Se dem som inspiration.

  • Barn är oslagbara (Bris)
  • Kan nån kan Canon
  • Felix gör det goda godare!
  • Plötsligt händer det (Triss)
  • Mmmm…Marabou
  • Vi är vad vi heter (Expert)
  • För nuftiga människor (Skoda)
  • Den som vet mest vinner mest. (Oddset)
  • Rum för hela livet (Riksbyggen)
  • Bär frukt var dag (BOB)

***

I boken Sälj det med ord! – konsten att skriva reklam lanserar Christer Wiklander sin finurliga minnesregel för dig som vill skapa en stark slogan: ge den MER-smak genom att göra den Minnesvärd, Egen och Relevant.