Booksklubben #1 – oktober 2013: Madame Bovary

Vad tycker du om boken? Kommentera/recensera den längre ner.

***


Madame Bovary

Författare Gustave Flaubert År 1856

Vad handlar boken om?
Emma är en ung, vacker kvinna som är fast i en småstad där drömmen om den stora kärleken, status och rikedom lett henne in i ett äktenskap som gör henne alltmer olycklig. I sökandet efter lycka och mening börjar hon konsumera intensivt: otrohet, shopping och psykofarmaka.

Vem är författaren?
Gustave Flaubert (1821-1880) föddes och dog i Rouen i franska Normandie. Madame Bovary är hans första roman. Hans stil är observerande, opersonlig och en ständig jakt efter de exakta ordvalen. Flaubert tillhör naturalismen, men var också starkt influerad av realismens mästare Honoré de Balzac. Efter att ha gett ut Madame Bovary  blev han åtalad för att romanen hade ”sårat tukt och sedlighet”. Flaubert blev dock friad, eftersom domaren menade att ”han endast beskrivit händelseförloppet utan att kommentera eller döma det”.

Finns den som film och teater också?
Madame Bovary  har filmatiserats flera gånger. De mest kända är de oscarsnominerade filmerna från 1991 (betyg 6,6 på IMDB) och från 1949 (betyg 7,0 på IMDB). Under 2014 kommer en ny film om Madame Bovary, med Mia Wasikowska, Ezra Miller och Paul Giamatti i huvudrollerna.

I september 2012 satte Unga Dramaten/Elverket upp Madame Bovary. Och gjorde en liten inför-film.

”Oroande samtida”
I sin recension av Unga Dramaten-uppsättningen skriver Karin Helander på Svd: ”Som ett egotrippat, bortskämt vuxenbarn är hon (Emma) oförmögen att ta hand om sitt eget som ligger i barnvagnen och kräver kärlek. Hon blir alltmer exalterat gränslös, manisk, depressiv och destruktiv. Hon är oroande samtida.”

***

Vad tycker du?

Kommentera och recensera boken här, gärna enligt den här modellen:

– På en skala från “älskar” (10) till “hatar” (0) ger jag den här boken:
– Det bästa med den här boken är:
– Det mindre bra med den här boken är:
– Här vill jag skriva mer om vad jag tycker/tänker/tror om boken, så därför gör jag det: