Booksklubben #2 – november 2013: Röda rummet

Vad tycker du om boken? Kommentera/recensera den längre ner.

***


Röda rummet

Författare August Strindberg År 1879

Vad handlar boken om?
Boken handlar om Arvid Falk, en ung man som strävar efter frihet och sanning – pengar och ära kommer i andra hand. Hans äldre bror, som däremot strävar efter motsatsen, blir mycket arg och skamsen när Arvid påstås ha skickat in en avslöjande artikel till en tidning. Han hävdar att denna handling smutsar ner familjenamnet. Arvid tar sedan olika jobb, bland annat hos förläggaren Smith, som ber honom skriva en reklamartikel om sjöförsäkringar. Arvid tycker inte om hyckleri, och tackar därför nej till jobbet, trots att han behöver pengarna.

Vem är författaren?
August Strindberg (1849–1912) räknas till en av Sveriges mest betydelsefulla författare. Internationellt är han främst känd som dramatiker. Under fyra decennier var Strindberg en dominerande gestalt i det litterära Sverige. Han var ständigt omdiskuterad och ofta involverad i personliga konflikter. Med romanen Röda rummet inledde han en ny epok i svensk litteratur. Romanen uppmärksammades omedelbart för sin djärva, friska samtidssatir och blev Strindbergs första stora litterära framgång. Röda rummet har dock kritiserats för sin lösa komposition. De många utvikningarna hör till romanens svagheter, men Strindbergs uttrycksfulla och vitala prosa, de måleriskt impressionistiska miljöskildringarna och den fräna satiren gör att läsaren aldrig tröttas detta till trots.

***

Vad tycker du?

Kommentera och recensera boken här, gärna enligt den här modellen:

– På en skala från ”älskar” (10) till ”hatar” (0) ger jag den här boken:
– Det bästa med den här boken är:
– Det mindre bra med den här boken är:
– Här vill jag skriva mer om vad jag tycker/tänker/tror om boken, så därför gör jag det:Kommentarer inaktiverade.