Booksklubben #5 – februari 2014: Den store Gatsby

Vad tycker du om boken? Kommentera/recensera den längre ner.

***


Den store Gatsby

Författare F. Scott Fitzgerald År 1925 (på svenska 1928)

Vad handlar boken om?
Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare. Han flyttar in i en villa på Long Island och börjar umgås med det flärdfulla paret Tom och Daisy Buchanan. Till granne får han en ytterligt gåtfull och kolossalt förmögen man som ger storslagna fester, oftast utan att själv visa sig. Grannens namn är Jay Gatsby.

Vem är författaren?
F. Scott Fitzgerald (1896–1940) var amerikansk författare. Han var dock av irländsk härkomst; hans berättelser handlar i regel om irländare från överklassen. Han studerade vid Princeton och var under en tid verksam som journalist. Som författare påminner han om sin adept Ernest Hemingway och han räknas till 1920-talets främste amerikanska författare. Berättarstilen är tidstypiskt objektiv, klarsynt och desillusionerad, och handlingarna kretsar kring hans egen samtid, varför han brukar kallas generationsförfattare fastän hans berättelser räknas som moderna klassiker.


***

Vad tycker du?

Kommentera och recensera boken här, gärna enligt den här modellen:

– På en skala från “älskar” (10) till “hatar” (0) ger jag den här boken:
– Det bästa med den här boken är:
– Det mindre bra med den här boken är:
– Här vill jag skriva mer om vad jag tycker/tänker/tror om boken, så därför gör jag det: