De två bästa böckerna om konverteringsoptimering (och vad det är)

Böcker om konverteringsoptimering


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.


I höst (2018) kommer jag att delta i en heldagsutbildning i konverteringsoptimering. Det är John Ekman och Elin Qvale LindeConversionista som håller i dagen, som kommer att ta upp:

  • CRO & metoder
  • Webbpsykologi
  • Datadrivet arbete & optimering
  • A/B-testing
  • Copywriting & UX (som konverterar!)

CRO står förresten för conversion rate optimization, alltså konverteringsoptimering på svenska. Och den sista delen, om copywriting och UX, intresserar mig givetvis lite extra. Peppad!

Kanske undrar du:

Vad sjutton är konverteringsoptimering?

Let me tell you: konverteringsoptimering handlar om hur du får fler besökare på din webbplats att konvertera, det vill säga utföra en viss handling (inte sällan ett köp).

Målet är att sajten ska bli en pengamaskin som fixar nya kunder. Det är vanligt att uttrycka ökningen i procent, och den kallas då konverteringsfrekvens eller konverteringsgrad. För att komma fram vad som ger bäst effekt är det klokt att A/B-testa minst två varianter emot varandra; den som ger bäst resultat vinner, och du lär dig av både förbättringarna och misstagen.

Två böcker om konverteringsoptimering

Inför utbildningen i oktober kommer jag att läsa två böcker om konverteringsoptimering.

Den ena är på svenska, och den har jag läst tidigare (och tänker läsa om nu). Den heter kort och gott Konverteringsoptimering – från besökare till kund. Författaren heter Jacob Jarnvall. Bland mycket annat tar boken upp konverteringsmål, KPI (key performance indicator), de fyra målgruppstyperna, heatmap/värmekarta, eye tracking, konverteringsanalys och A/B-testverktyg.

Den andra boken är You should test that! (utropstecknet ingår i titeln, och det är Chris Goward som skrivit boken). Goward är grundare och vd för WiderFunnel, som hjälper bland andra Google, BabyAge.com och EA med optimeringen.

Lift-modellen för konverteringsoptimering

I sin bok presenterar Chris Goward ”The LIFT model”, som består av avgörande sex faktor för att lyckas med konverteringsoptimering. Din value proposition (mer om sådana i ett inlägg snart) är den viktigare, och flygplanet som de övriga fem faktorerna ska få att flyga. De övriga fem faktorerna i LIFT-modellen är:

  • Relevance
  • Clarity
  • Anxiety
  • Distraction
  • Urgency

Om du är nyfiken kan du läsa om LIFT-modellen här.

Det ska bli så skoj att djupdyka i de här böckerna – och i utbildningen. Jag återkommer i ämnet!