Gör det här när du läser, lyssnar och lär
Nu ska det handla om den absolut viktigaste grejen som du, jag och alla andra borde göra när vi läser, lyssnar och tittar på någonting där vi lär oss nya saker:
Anteckna.
Jag tar det igen: anteckna. Och anteckna det viktigaste.
Varför ska jag anteckna?
Det är enkelt att förklara varför du borde anteckna: det du skriver ner kommer du lättare ihåg. Det sparar tid, och det sparar kraft. De viktiga sakerna sätter sig, och det gör att du minns dem (ofta utan att ens behöva gå tillbaka till anteckningarna!). Antecknandet hjälper dig att snappa upp nyckelfakta och de centrala lärdomarna. Du berättar för din hjärna: “det här är viktigt”. Det i sig avlastar hjärnan, eftersom du berättar vad den behöver lägga på minnet.
Därför är anteckningar toppen
Att anteckna gör att du:
- Lyssnar fokuserat vad din “lärare” säger
- Förstår, väger och sorterar det som du hör, läser eller ser (det här är den stora grejen)
- Kan få, och fånga, egna associationer och idéer som dyker upp
Anteckna det viktigaste – och för hand
Tricket är att anteckna det som du uppfattar som det viktigaste, istället för att anteckna allt. Allra bäst är det att anteckna för hand; det visar bland annat studien “Ink on Paper” (2014).
Man lät en stor grupp studenter göra anteckningar under en lektion. De som antecknade på dator skrev ner det som sades ord-för-ord, medan de som antecknade för hand noterade färre, men viktigare, grejer. Direkt efteråt kunde studenterna ur de båda grupperna minnas lika många faktauppgifter från lektionen, medan för-hand-antecknarna kom ihåg mer “conceptual learning”, till exempel hur det ena och det andra skiljer sig åt.
Och … i ett kunskapstest en vecka senare slog för-hand-antecknarna sina laptop-noterande vänner på fingrarna rejält.
Det är med andra ord en god idé att skaffa en anteckningsbok.
Och långsamt börja fylla den.
Då kommer du ihåg det viktigaste av allt du hör, läser, ser och lär dig.