AI är en skruvdragare: används rätt bits – och handkraft för mer mänskliga texter

“AI är som en skruvdragare. Du kan använda den för att göra det mesta av jobbet, men du måste veta när du ska stänga av och slutföra med handkraft.” Så klockrent kommenterar Isabelle Rufatti, Communications Manager på SEB och medlem i Copycommunity, på Linkedin-inlägget om ”Är det fusk att använda AI?”.

Liknelsen är träffsäker. Den träffar mitt i prick hur vi ska förhålla oss till AI: verktygen gör det tunga arbetet, men det är upp till oss att finjustera för att det ska bli riktigt bra (och mänskligt).

När vi arbetar med AI-modeller, precis som med skruvdragare och bits, gäller det att välja rätt modell för rätt jobb. GPT-3.5 är som den där allround-bitsen du använder för de flesta uppgifter – den är snabb, enkel och effektiv. GPT-4 däremot är precisions-bitsen, den du plockar fram när jobbet kräver noggrannhet och djupare analys. Och när du arbetar med flera så kallade indata, som text, bilder och ljud, är GPT-4o ditt multiverktyg. Men ibland behövs en snabbare och mer … hur ska jag säga … resurseffektiv lösning, och då är de sprillans nya o1-modellerna perfekt.

Vad är grejen med o1?

Den nya OpenAI o1-serien är utvecklad för att hantera komplexa problem genom att resonera längre och mer noggrant INNAN den svarar. Det gör o1 särskilt användbar för forskare, utvecklare och matematiker som jobbar med avancerade problem. Men det finns också en mindre, snabbare och resurseffektivare version – o1-mini – som är bättre för kodning och uppgifter som kräver logiskt tänkande. Lite som att ha en smidig skruvdragare för mindre jobb där du inte behöver hela kraften.

karin-marks-mattias-akerberg-copypodden

Är AI fusk?

Mitt inlägg “Är det fusk att använda AI?” fick många att engagera sig i Linkedin-kommentarerna. Karin Marks, frilansande copywriter och founding member i Copycommunity, frågade briljant: “Är skruvdragare fusk jämfört med skruvmejsel? Tvättmaskin istället för handtvätt? Självklart inte. Det handlar om att använda rätt verktyg för jobbet, och AI är inget undantag.”

Eva-Karin Svan, marknadsansvarig på Plant, pekade på en annan aspekt: att ha kontroll över slutresultatet. Hon har sett texter där AI verkar ha gjort hela jobbet, men utan att den mänskliga touchen har styrt resultatet. Det är där Isabelle Rufattis skruvdragarmetafor blir så helrätt – AI kan göra mycket, men du måste själv avsluta för att få det rätt.

Eva Bergengren, kommunikatör och lektor, uttryckte en liknande känsla: hon älskar finliret och det kreativa arbetet som sker i detaljerna. För henne är det inte fusk att låta AI göra en del av jobbet, men hon blir besviken när hon inte får gå in själv och fixa det sista. Klokt!

Handkraften behövs alltid

AI, precis som en skruvdragare, kan göra en stor del av arbetet. Men precis som när du skruvar fast något för hand för att få till rätt känsla, behövs den mänskliga touchen för att slutresultatet ska bli som du har du har tänkt dig. Därför kan vi aldrig släppa kontrollen helt; det är vi som ser till att det i slutändan blir riktigt bra.

Summan av kardemumman: AI är inget fusk, men att använda det rätt är avgörande

AI är ett kraftfullt verktyg, precis som en skruvdragare. Men utan den mänskliga handen som styr kan det hela gå snett. Låt inte tekniken göra ALLT jobb. Använd istället rätt verktyg vid rätt tillfälle – och att se till att du har sista ordet.