Så får du tid att verkligen skriva – djupjobb vs ytjobb

Pomodoro-tekniken ger dig tid att skriva

En copywriter skriver. Men först gör en copywriter många kilo – ibland ton – av förarbete. En copywriter sitter i möten, pratar med folk och experter, tar reda på mycket, funderar, dividerar, samlar och sorterar. Allt handlar om samma grej: att förbereda sig inför själva skrivandet.

Den här texten tar 2 minuter att läsa. Enjoy!

Sedan skriver en copywriter. Så är det i alla fall tänkt. Men skrivtiden är hotad. Tusen kollegor och mejl och notiser vill gärna tränga sig före i uppmärksamhets-kön. Kolla här! En liten fråga! Jag först!

Ta strid för sammanhängande tid

I sin bok ”Så gör jag” skriver Bodil Malmsten så vackert att tre ting krävs för att skriva. En av dem är sammanhängande tid. En copywriter måste strida för tiden att skriva. Och sedan ta vara på den på ett vist sätt. Låt ingen och inget avbryta dig.

Där har jag ett knep:

Det knepet kallas för Pomodoro. Det är en produktivitets-teknik, uppfunnen av italienaren Francesco Cirillo, som går ut på att dela upp arbetsdagen i tårtbitar. De stora tårtbitarna är 25 minuter, och de små är 5 minuter.

Så gör du Pomodoro

1) Välj den uppgift som du vill få gjord, till exempel att påbörja/fortsätta/slutföra en text.

2) Sätt en klocka på 25 minuter.

3) Jobba fokuserat med uppgiften (och ingenting annat) tills klockan ringer.

Stäng av alla distraktioner. Stäng av ringsignalen och lägg bort telefonen (våga sätta den i flygplans-läge), stäng ner mejlen och notera kvickt eventuella nya tankar och uppgifter som tränger sig före i en analog ”att-göra-lista”, och återgå bums till uppgiften.

4) När klockan ringer: ta en paus på 5 minuter. Gör något avkopplande, rör på dig och njut av en kaffe. Kolla mejlen och mobilen om det känns viktigt.

5) När 5 minuter har gått: fortsätt med nästa ”pomodoro” (25 minuters fokuserat jobb). När du har grejat 3-4 sådana tårtbitar: ta en något längre paus, på 15-20 minuter, för att vila dig i form till nästa ”pomodoro”.

Du kommer att upptäcka hur mycket du får gjort och skrivet på 25 minuter (för att inte tala om på 2 timmar, eller på 4). Sträva efter att under en arbetsdag göra 6-8 ”pomodoros”; det är fullt realistiskt och innebär att du när dagen är slut har gjort djupjobb betydligt mer och längre än de som ännu inte känner till och använder sig av Pomodoro-tekniken.

***

I ett kommande inlägg kommer jag att skriva mer om djupjobb och ytjobb.

***

The world needs dreamers and the world needs doers. But above all, the world needs dreamers who do.
– Sarah Ban Breathnach