“Hur skriver du, chefen?” Bästa Mattias-tipsen för att formulera mejl som är TTT

Chefer och ledare behöver skriva mejl, sms och nyhetsbrev. Men hur landar deras ord? Gör chefens texter att du förstår, att du litar på din ledare, och att du agerar? Här kommer guldtipsen som lyfter chefens skrivna ord.

I april 2023 hade jag (Mattias Åkerberg) äran att få gästa Moodup Monday med HR-drottningen Cecilia Holmblad. Det är ett digitalt lunchevent som ger kunskap på 45 minuter. Temat den här gången: Copywriting och ledarskap. Eller utvecklat: Hur påverkar hur jag som chef och ledare skriver mina medarbetare? 

Det korta tipset är TTT. Skriv trevligt, tydligt och tonsäkert. TTT. Med tonsäkert menas att definiera hur du vill bli uppfattad, och stämma av att alla dina texter bidrar till att det känns så hos den som läser.

Kolla in videon för alla knep, tankar och exempel.

Vi snackar om:

✔️ Varför kvalitet, service och innovation är usla kärnvärden

✔️ Grejen med att definiera hur vill framstå som chef eller ledare (eller som förälder), till exempel ”Lugn, empatisk och varm” = tonen som du använder

✔️ Varför mänskliga chefer är bättre än ”perfekta chefer” (de finns inte)

✔️ Hur du som ledare som skapa pomodoro-tid (25 minuter) för att skriva det där viktiga mejlet 

✔️ Att du bör skriva som du snackar, skriva till en (så skriv du) och vara tydlig med vem, vad och när: Kicki och Lotta bestämmer plats för sommarfesten senast den 24 april. Och skriv med verb! Hellre än ”implementering av nya rutiner”, skriv ”börja jobba på nya sätt”.

✔️ Hur du skriver så att din läsare förstår 1) vad du vill förmedla, och 2) vad du önskar att hon eller han GÖR. 

✔️ Varför kortare är bättre än att skriva kort (tänk på det svåra ”Ersättning utgår” – vad innebär det egentligen?)

✔️ Att allting inte alltid ska skrivas; kanske ska du som chef gör en video där du berättar att och varför företaget tvingas avskeda 10 procent av personalen (som Mark Zuckerberg gjorde)

✔️ Att skriv som det ÄR. Om en kollega slutar: berätta ärligt varför han eller hon slutar (då slipper du att rykten börjar sprida sig på företaget; alla VET varför). 

✔️ Vilken hälsningsfras som är den bästa för ledare och chefer

Kolla också in

Linkedin: Så skriver du för att bli favorit bland dina medarbetare (30 sekunders kunskap till chefer och ledare)