Skriv varje dag – det du tränar blir du bra på

Här är en grej jag funderat mycket på:

Varför blir vissa skickliga, till exempel på att skriva, medan andra inte blir det?

Jag har kommit fram till detta: den som gör jobbet får resultat.

Många vill bara ha resultatet, men är inte beredda att göra jobbet som krävs. Då stannar målet vid en önskan, blir ett önskemål. De hoppas att det ska finnas en quick fix, eller att det där de drömmer om ska ske “bara så”.

Jag tänker så här: för det allra mesta VET vi vad som krävs för att få ett visst resultat. Om du är otränad – vad behöver göra för att bli bättre tränad? Exakt. Om du bestämt dig för att bli bättre på att skriva – vad behöver du göra för att uppnå det? Precis. (Du vet)

Du och jag saknar inte kunskap om vad som krävs. Vad vi i värsta fall saknar är motivationen att göra jobbet som resultatet kräver. 

Jag tänker på skridskoåkaren Nils van der Poel, som 2022 vann dubbla OS-guld. I april 2023 hade jag förmånen att lyssna till Nils’ föreläsning på Oscarsteatern i Stockholm. Han sa:

”Jag vann inte OS-guld för att jag är bäst på att åka skridskor. Jag vann för att jag är en av de få som pallar med att göra det där skiten.” 👌

Med ”den där skiten” menar van der Poel all den träning, dag efter dag i år, som krävs för att ens kvalificera sig till OS. Han delar till och med med sig av träningsprogrammet som gjorde honom till olympisk mästare; på 62 sidor får du veta hur mycket du behöver cykla, åka skidor, vila och åka skridskor för att kopiera Nils van der Poel. Du har receptet right there

Problemet är sällan att vi saknar receptet. Du vet vad som krävs. Men …

***

Under sommaren har jag varit med i en utmaning. Under 30 dagar skulle jag (och de andra i utmaningen) på egna händer göra 100 armhävningar om dagen. Juni har 30 dagar, så det betyder 3 000 armhävningar. 

100 armhävningar om dagen låter kanske inte så mycket. Det är lätt att tänka så. Det är svårare att faktiskt göra jobbet, att komma ihåg, att planera in och att orka göra 100 pushups varje dag i dagarna trettio. Att inte ge upp.

Efter 2-3 dagar hade jag träningsvärken allan. Jag är ju ovan att göra armhävningar; för kroppen var det något nytt. Men bara efter ett par dar hade armarna och bröstmusklerna vant sig. Och rätt så snart märkte jag resultaten: jag var starkare, orkade göra betydligt fler armhävningar än tidigare på raken (25 i stöten), och efter 2-3 veckor såg jag också skillnad i spegeln 💪💪 Om jag hade gett upp hade jag inte fått resultaten. Så jag fortsatte att göra jobbet, hela vägen in i mål. 

Samma sak gäller om du vill bygga starkare skrivmuskler: skriv varje dag. Skriv något.

Där har du receptet. Tänker du absolut och självklart göra jobbet?

Det är jag, Mattias Åkerberg, som har skrivit den här texten. Jag är copywriter, UX-writer och författare på Please copy me. Jag är pappa till Copyboken, Copypodden, Copyklubben och Copyrapporten. Jag är också Copycoachen. För dig som bestämt dig för att bli bättre på att skriva gör jag kortare och längre webbinarier (från Copykvarten till Copy Masterclass) och föreläsningar, kurser, utbildningar och utbildningsprogram.