Gör klassisk musik att du skriver bättre?

Kan klassisk musik göra dig till en bättre copywriter

Jag har börjat lyssna på klassisk musik.

I like it already, som fransosen aldrig skulle ha sagt.

När jag plockar ut och in i diskmaskinen, städar av efter frukosten och bär tillbaka barnens täcken från soffan till sängen, då lyssnar jag på Beethoven och Mozart och Bach (inte alla samtidigt dock). Jag börjar med de 3 giganterna.

Att lyssna på klassisk musik är himlastormande och lugnande på samma gång. Det är pampigt och en jädra fart. Musiken liksom dansar fram, det virvlar och vibrerar och drar. Ibland som en ritt, ibland som ett inferno. Aldrig tråkigt.

Klassisk musik gör dig lugnare och mer effektiv

Att lyssna på klassisk musik sägs ha många fördelar, som att den …

  • Gör dig mindre stressad.
  • Gör att du sover bättre.
  • Gör att du gör saker snabbare (och med bättre resultat).
  • Gör att du känner mindre smärta (det har tydligen något med hjärnans belöningssystem att göra)
  • Gör det lättare för dig att uttrycka känslor.

Wow – bara braiga grejer. Och jag som länge har haft svårt för klassisk musik. Äntligen här!

Jag tänker: kan klassisk musik till och med göra att jag skriver bättre? 

Kanske.

Jag kommer i och för mig inte rekommendera mig själv att lyssna på klassisk musik och SAMTIDIGT skriva. Jag tror att den franska författaren Sidonie Gabriell Colette hade rätt när hon för det ändamålet kallade Bach för en “himmelsk symaskin”.

Men för inspiration, för intryck, för input är klassisk musik säkerligen guld för dig och mig som skriver. Tänk om mina texter, dina också, kunde ha mer känslosvall, mer virvlande fart, och mer av rytmen, variationen och flytet som sonater, symfonier och stråkkvartetter har. Det vore wow.

***

Jag mejlar med Johan, en vän och uppdragsgivare, och han tycker att det är “kul att du börjat med musiktips i nyhetsbrevet”. Jag frågar om han lyssnar på klassisk musik. Jag förväntar mig att svaret ska vara nä, men icke: “Jag lyssnar väldigt mycket på musik generellt, och väldigt mycket klassisk, men mest fokus på pianomusik.”

Tänk vad man får veta när man frågar (och vad man hade missat om man låtit bli).

Och Johan tycker absolut att jag borde lyssna på albumet Islands, en samling av Ludovico Einaudis bästa låtar (han har bland annat gjort filmmusiken till This Is England och En oväntad vänskap). Och han lägger till: “På Deluxe-varianten av skivan hittar du låten Fly som är helt outstanding.” Här är den:

Om du frågar mig tycker jag (förutom “helt outstanding”) att Fly är en utmärkt låt att skriva till, på repeat.

***

Bonus: På bilden ser du den sydkoreanske kompositören Kahchun Wong. I den här artikeln ger han 5 kloka livsråd:

👉 Profound lessons from orchestra conductor Kahchun Wong