Att skriva bok för andra som skriver: om samarbetet mellan författare och redaktör bakom Copyboken

På Bokmässan 2023 bjöd Mattias Åkerberg (jag, alltså) och han redaktör Inger Lundin publiken på ett öppet samtal om arbetet bakom Copyboken. De diskuterade allt från den första idén och utmaningen att skriva för andra copywriters, till hur struktur och “en hand att hålla i” från en engagerad redaktör var avgörande för att ro projektet i hamn. Mattias är författare och copywriter. Läs hans svar på Ingers frågor.

Inger frågar: Hur vågade du skriva en bok om copywriting för andra copywriters?

  • Mattias svarar: Det är nog bland det läskigaste man kan göra, men jag tror att det handlar om att våga och göra. Många har idéer men realiserar dem aldrig. Jag ville dela med mig av min kunskap och hjälpa andra att skriva bättre texter.

Inger: När kom idén om att skriva boken?

  • Mattias: Idén växte fram över tid. För tre år sedan bestämde jag mig verkligen och sa det högt till dig. Då blev det mycket svårare att backa ur.

Inger: Visste du vilket jobb som krävs för att skriva en bok?

  • Mattias: Nej, inte helt. Hade jag vetat allt hade jag kanske tvekat, men jag insåg snabbt att jag behövde avsätta tid och ge skrivandet en struktur. Jag började med 40 arbetsdagar men insåg snart att det krävdes mer.

Inger: Hur strukturerade du boken?

  • Mattias: Jag ville att den skulle ha en tydlig, maskinliknande process: lyssna, tänka, planera, skriva och fixa. Det börjar inte med att skriva utan med att lyssna och tänka. Ursprungligen hade jag tänkt använda ett “ordbruk”-tema, men du hjälpte mig att omvärdera det.

Inger: Hur hjälpte jag dig som redaktör?

  • Mattias: I alla delar, förutom när jag var djupt i skrivandet. Du var min sparringpartner, hjälpte mig att hålla rätt riktning och gav mig deadlines. Att ha någon att vara ansvarig inför gjorde processen mycket bättre.

Inger: Var det skillnad mellan att ha mig som lektör och som redaktör?

  • Mattias: Absolut. Som lektör var du mer av en coach och läsare. Som redaktör blev du mer hands-on, flyttade kapitel, föreslog ändringar och såg till att allt höll ihop.

Inger: Vad var roligast och vad var svårast i processen?

  • Mattias: Roligast var när jag kunde ge mig tid att skriva och verkligen få vara i den processen. Svårast var i slutet, när jag såg mållinjen men ändå hade en bit kvar. Det var utmattande att göra de sista finjusteringarna och korrekturläsningen.

Inger: Hur kändes det när du fick boken från tryckeriet?

  • Mattias: Det var en mäktig känsla att hålla boken i handen. Samtidigt vågar man knappt öppna den själv. Det är nästan som att boken blir ett avslutat kapitel för en själv, men nu väntar världen på att läsa den.

Mattias om Inger som redaktör och lektör

“Inger var min sparringpartner genom hela processen. Hon utmanade mig att vässa både struktur och innehåll och hjälpte mig hitta rätt riktning när jag själv körde fast. Det var avgörande att ha någon som kunde se helheten och samtidigt hålla mig på banan. Utan henne hade det inte blivit samma bok.” — Mattias Åkerberg

Mattias 3 kanonråd till dig som vill skriva bok

Säg det högt för att göra det verkligt
Dela din bokidé med någon du litar på. Att uttala dina planer högt gör dem verkligare och skapar ett ansvar inför dig själv och andra. Plötsligt känns det svårare att backa ur.

Skapa en tydlig struktur — din bok behöver ett skelett
Börja med en innehållsförteckning och en idé om bokens uppbyggnad. Tänk på strukturen som bokens skelett, där varje kapitel eller avsnitt får en tydlig plats. Det ger dig både en plan och något konkret att hänga ditt skrivande på.

Skriv baksidestexten först
Att formulera vad som ska stå på baksidan hjälper dig att få en tydlig bild av vad boken handlar om och vem den riktar sig till. Det blir en riktlinje för hela skrivprocessen och ger dig en chans att skärpa ditt fokus tidigt.