Goss-Fredrik inspirerar med naiva tv-drömmar

ft

Inspiration. Jag hittar min hos människor som gör istället för att bara snacka. Som Fredrik Toreskog till exempel. Han är projektledare på reklambyrån Goss. Men just nu är han pappaledig med sonen Elliot. Och har bestämt sig för att göra verklighet av en dröm.

Hej Fredrik. Vad är det du gör?
– Jag bestämde mig för att göra ett projekt under pappaledigheten. Många verka gör det, och ofta handlar det om att riva en vägg eller anlägga en odling i trädgården. För mig har det kommit att handla om att skriva och spela egna låtar. Jag har länge spelat gitarr, men aldrig någonsin skrivit en egen låt. Nu fanns plötsligt tiden – åtminstone på kvällarna – och jag skapade ett mål: att lyckas skriva fem låtar. Först tänkte jag att tre nog vore lagom, men för att utmana mig själv blev målet fem.

Ja, och mer?
– Ja, (skratt) och sedan tänkte jag ‘Hur svårt kan det vara?’. Och jag började fundera på vad som skulle kunna vara ännu svårare. Jag kom fram till att det mest orealistiska skulle vara att spela en av de egenskrivna låtarna i tv. Det blev mitt mål. Jag skrattade för mig själv – det var ju fullständigt galet. Och min fru och min bror skrattade ännu mer när jag berättade. Men tanken triggade mig.

Hur började du?
– Som ett litet barn ungefär: med små stapplande steg. För att sätta press på mig själv börja jag blogga om projektet. Och jag berättade för så många som möjligt om vad jag tänkte försöka lyckas med. Till en början hade jag några textrader och ackordföljder – det svåra var att få ihop dem till en helhet. Men redan efter två veckor hade jag skapat en första låt. Och en vecka senare hade jag skapat en till. Sedan kom låten om Elliot. Och efter det har jag lyckats skriva ytterligare två låtar! Redan nu kan jag konstatera att hela den här resan har handlat om att utforska, att fråga sig ‘Hur gör man detta?”.


Goss på Guldägget 2010. Vid micken: Fredrik Toreskog.

Okej, du har nått ditt mål. Men har du nått Målet?
– Haha. När jag hade några låtar började arbetet med att få medierna intresserade. Igen fick jag tänka ‘Hur gör man detta?’. Jag tog reda på vilka tv-program och tidningar som kunde tänkas vara intresserade, och hörde av mig med berättelsen om projektet. Och fick napp.

Så?
– Det började med att Rivstart radiomorgonshowen på Bandit Rock – visade intresse och erbjöd mig att spela live i studion. Jag tror aldrig att jag har varit så nervös som då, men det fick vägen och kändes fantastiskt. Eftersom radioprogrammet dessutom sänds på TV10 var det hela som betydligt mer än en halv seger. Och när jag blev inbjuden av spela i SVT-programmet Go’kväll kändes det nästan löjligt. Jag menar, chansen att jag skulle få spela live i rikssänd tv kändes för två månader sedan lika troligt som att Jim Carrey skulle få den där tjejen i Dum och Dummare.

Se Fredrik spela live i tv

Och nu då?
– Ja, eftersom jag har nått själva målet två månader för tidigt vill jag givetvis sätta ett nytt. Just nu funderar jag på att ordna en livespelning i en alldeles för stor lokal. Jag har kontaktat både Konserthuset och Lorensbergsteatern. Den som följer bloggen får se var det här tar vägen.