Där och då skriver vi som bäst

Där och då skriver vi som bäst

När jag skriver det här är klockan 05.25. Himlen är violett-babyblå och böljemolnen breder ut sig. Det är en fröjd att vara vaken (faktiskt!), och för mig har det blivit en vana att ta vara på morgonens första timmar för att skriva och jobba. Om en stund vaknar min son Elis och vill ha kramar, lek och frukost.

För en tid sedan frågade jag på Linkedin: på vilken plats och vid vilken tidpunkt upplever du att du skriver som allra bäst?

Det visade sig vara en fråga som engagerar många. Bland de över 50 svaren går det att se mönster. Vi börjar med när.

  • Timmarna efter lunch händer det inte mycket för många – ytterst, ytterst få säger att de skriver som bäst då.
  • Istället är det under morgon- och förmiddagstimmarna som orden föds för de flesta; mellan 07 och 10 är prime-time för oss som skriver.
  • Intressant nog sker språkmagi också på kvällarna; mellan 19 och 21 väljer många att skriva skriva (eller återvänder till orden de skrivit tidigare under dagen).
  • Somliga är igång tidigt; med start 04 (”bagartidigt”, som en uttrycker det) och sedan fram till 07 skriver fler som bäst än efter lunch. Robin Sharma talar om The 5 am Club, och utkommer i december 2018 med en bok på temat. Här förklarar han vad som är grejen med att starta dagen tidigt.

Per Lundgren, UX-writer och designer, säger det träffande:

(Jag skriver som bäst) innan eller efter alla andra jobbar. Det är någonting befriande med att jobba när man inte borde. Det känns mer som en lek, en bonus, en känsla av försprång. Den känslan försöker jag söka.

Från när till var. Var skriver vi som bäst?

  • Många säger att de skriver bäst hemma: i favoritfåtöljen, vid skrivbordet eller vid köksbordet. Nästan lika många får orden att flöda på jobbet, och då direkt på morgonen innan kollegorna hunnit droppa in (och stör).

Ulrika Good, som är rutinerad frilanscopywriter, svarar:

(Jag skriver som bäst) vid mitt köksbord när mail, mobil och djur håller sig någorlunda lugna.

  • Kaffe verkar vara närmast en förutsättning för att skriva; många uttrycker hur koppen är ett nödvändigt sällskap, särskilt i arla morgonstund.
  • Många säger att de lyssnar på musik för att komma i rätt stämning – eller brusreducerande lurar för att ”stänga in sig”.
  • Många uttrycker hur de INTE skriver bäst på jobbet eller i kontorslandskap. Varför? För att man där sällan får skriva ostört.

När och var skriver du som bäst? Kommentera här eller i Linkedin-tråden.

***

Läs också

Så får du tid att verkligen skriva – djupjobb vs ytjobb

Slösar du med tiden? Skriv effektivare med 3-3-3 och time-boxing