Slösar du med tiden? Skriv effektivare med 3-3-3 och time-boxing

Skriv mer produktivt med 3-3-3 och time-boxing

Du har garanterat hört att ”tid är pengar” och att ”tiden är din viktigaste tillgång”.

Allt det där är sant.

Som skribent – vare sig du är anställd eller frilans – gör du klokt i att lära dig bästa sättet att ta vara på de timmar du får varje dag. Med rätt tänk och teknik får du mer gjort på kortare tid.

Jag har gått online-kursen ”Real Productivity – Create your ideal week” på Skillshare. Entreprenören Michael Karnjanaprakorn är pappa till kursen, och han är också grundare och vd för Skillshare. Han berättar att han är ”obsessed with productivity”. Här är det viktigaste lärdomarna som han ger:

– Productivity handlar, enligt Karnjanaprakorn, om att maximera tiden som du jobbar med de viktigaste sakerna – för att få mer gjort. Nyckeln här är ”de viktigaste sakerna”; många kan få mycket gjort, men gör inte de saker som är de viktigaste.

– Sätt en prislapp på uppgifter du gör – från 10 kronor för att svara på mejl till 10 000 kronor för att skriva en kommunikationsstrategi. Gör tid i din kalender för de ”dyra” uppgifter som kommer att kräva mycket av din tid.

– Börja i det lilla (”Start small”). Du bör – eller behöver – inte förändra allt på en gång. Börja med EN ny vana som gör dig mer produktiv.

– Jobba efter 3-3-3-principen. Lista 3 prioriteringar för veckan, de 3 viktigaste uppgifterna för idag, och 3 ”wins for the week” (som du firar när helgen kommer). Den här metoden hjälper dig att göra de viktigaste sakerna.

– Samla allt i ett system. Se till att inte ha att-göra-listor på fler än ett ställe. Michael Karnjanaprakorn använder Google Calender som sin kalender (”schedule your work!”), Things för att-göra-listor, Pocket för read-later, HabitBull för habit-tracking och Dropbox Paper för anteckningar och skrivande.

Gör djupjobb tidigt på dagen. Och anamma time-boxing; det innebär att du i din kalender ger en uppgift en viss tid – i boxar om 30, 60 eller 90 minuter. Här hittar du en radda skäl för att arbeta med time-boxing. Själv planerar jag mina arbetsdagar i 30-minuters-intervaller och använder mig av Pomodoro-tekniken.

– Slutkläm: ”be protective with your time”. Och det slår mig att orden ”protective” och ”productive” är rätt så lika (säkert vill de säga oss något). Börja planera för att få texter skrivna och uppgifter fixade.

***

Läs också
Så får du tid att verkligen skriva – djupjobb vs ytjobb

Den här boken om att skapa tid för det viktiga kanske du också borde läsa