Färg fäster bättre än fakta

Skriv med färg – reklamfilm för Sony Bravia 2005 -2

Grejen med den här texten? Att visa att färger fäster medan fakta falnar. Kulörer kommunicerar.

“Klockan är 7 i lantköket med vita trägolv. Kaffet puttrar och ryker. Inne i vardagsrummet kollar barnen på Sommarlov under en knallgul filt. Jag sitter vid köksbordet med vitblårutig plastduk och läser intervjun med Tommy, den som kommer att hamna i #Copyboken. Dagen har inte riktigt bestämt sig: ska jag bli mulen eller soligt gul?”

See what I did there?

Det gjorde inte jag. Först efter att ha plitat ner de där raderna för hand såg jag det: jag blandade in färg. Det blev kanske övertydligt, för mycket. Det blir gult på två ställen, kanske inte helt perfekt.

Men det händer något när du strösslar med färg i dina texter:

  • Texten blir i 3D: den poppar ut och blir levande
  • Texten blir snabb: färger kommunicerar med hög hastighet (eftersom varje färg har en betydelse och symbolik)
  • Texten sätter sig: läsaren glömmer inte färgklickarna i första taget

Jag skriver “strösslar” eftersom lagom är klokt. Too much is always too much, för att fortsätta på det utrikiska spåret. Bre på sparsamt med färg. Men gör det. För sorgligt nog är grå färgen som färgar de allra flest texter. Urk.

Bättre då: använd klara färger (primärfärger som rött, gult och blått). Eller gör det rostrött, tungrosa eller ”som cikoria om hösten”. HUR du gör det är mindre viktigt. ATT du blandar in färg när du skriver det är mer viktigt.

Färg är ett första steg; lägg sedan till hur det smakar, hur det låter, känns och hur det luktar. Börja med färg eftersom färg är en motorväg in i läsarens hjärna och minne.

Och trots att reklamfilmen för Sony Bravia kom för 15 år sedan nu (my god, så länge sedan, 2005), så minns jag den. Jag minns Heartbeats. Och jag minns färgexplosionen. Färger fäster.

Skriv med färg – reklamfilm för Sony Bravia 2005

Läs gärna också

Skippa interna begrepp, för guds och allas skull!

🤔 Vad är märkligt med den här texten?

👸Har du hört vad som hände när Oskar mötte Hedda? [storytelling om Oscars på Marstrand]