Nyfiken på UX-writing? Här är guldgruvorna för dig.

Intresset för det digitala skrivande som kallas UX-writing fortsätter att öka; nya medlemmar strömmar till de grupper på sociala medier där ämnet diskuteras, det anordnas meet-ups, och Fabricio Teixeira, Design Director på Work & Co och grundare av UX Collective, skriver i sin trendspaning:

2017 was the year of unseen collaboration between UX Designers and copywriters. The cross-pollination between UX and copy will grow in 2018, as the term ‘UX writing’ starts to be used to describe not only a technique, but also job titles within design companies.

Eftersom du läser det här gissar jag att du vill förstå ännu mer om UX-writing. Här är tre kloka platser att börja på:

The Style of Elements (Spotify på Medium)

Här delar Tamara Hilmes och Marina Posniak, UX-writers på Spotify i Stockholm, med sig av sina klokaste råd när det kommer till felmeddelanden, empty states och knapp-copy. Du får också artikel-tips och en radda verktyg för UX-writers. Kolla in samlingen!

***

Överhuvudtaget är Medium the place to start om du vill fridyka i den växande sjö som kallas UX-writing. Kolla in (och följ) samlingssidor som Every word matters, Prototypr och Dropbox Design, framför allt det som Andrea Drugay och John Saito skriver.

Microcopy & UX Writing (Facebook)

Yuval Keshtcher, UX Architect på Sodastream i Israel, är en högproduktiv förespråkare för UX-writing, och driver Facebook-gruppen Microcopy & UX Writing med nära 3 000 medlemmar. Här delar Yuval och gruppens medlemmar goda (och mindre goda) exempel på mikrocopy, och diskuterar ordval, tonval, allehanda meddelande-formuleringar och läsvärda artiklar.

UX Writers (Linkedin)

Programförklaringen här säger allt: ”So many groups for designers and content marketers, so few for UX writers!” I den här gruppen är det Bobbie Wood, strategiskt innehållsansvarig på Google, som uppmuntrar de över 800 medlemmarna att ställa frågor, tipsa varandra om allt som kan tänkas vara intressant/relevant för writers och content strategists.

***

Läs också

Vad #$@&%*! är en UX-writer? Och vilka är UX-writers? (del 1)
– Design Matters 2017 – mina ”key takeaways” om UX-writing, att göra fel(meddelanden) och Kurt Vonneguts åtta skrivregler
– De bästa böckerna om mikrocopy