Så skriver du produkttexter (om du vill sälja mycket mer)

Så skriver du produkttexter (om du vill sälja mycket mer)

Många e-handlare – kanske du också – brottas med samma problem: du har hundratals produkter som alla kräver en text som beskriver och säljer dem. Om du säljer andras varor är den enkla vägen att klipp-och-klistra in leverantörens texter, och hoppas på det bästa. Ännu bättre är att följa dessa 5 enkla råd för produkttexter, eftersom de gör att du säljer mer, rankar högre på Google OCH står ut i konkurrensen:

1) Gör texten ny

Vi börjar med det viktigaste: att produkttexten är unik. Den ska icke finnas i på-pricken-versioner på andra e-handelssajter. Google är inte alls förtjust i identiska texter, och drar slutsatsen att en tvilling-text ger föga värde till läsaren; du riskerar att sjunka som en sten i sökresultatet. Så, skriv produkttexter som bara du har.

2) Ha med kundens sökord (lagom ofta)

Nu blir det en smula SEO. Se till att ha med de 1-3 viktigaste nyckelorden i produkttexten. Om du till exempel säljer doftblock att lägga i garderoben kan det vara klokt att i texten ha med ”doftblock”, ”cederträ” och ”mal” (eftersom sådana skyr doften av cederträ som pesten). Se efter i Google Analytics vilka sökord som attraherar flest besökare, och använd Sökordsplaneraren för att hitta rätt. Gör också Google-sökningar för att se 1) vilka kombinationer som Google föreslår i sökrutan, och 2) hur de texter som rankar högst är skrivna; de har uppenbarligen formulerat sig på sätt som Google gillar.

Så skriver du produkttexter (om du vill sälja mycket mer)

3) Lyft fram produktens fördelar

Akta dig för att bli alltför teknisk, som att skriva ”TrueMove3-sensorns blixtsnabba spårningsrespons med ultralåg latens levererar den mest naturliga och precisa musstyrningen som finns.” Fråga dig istället: vad ger och gör det för kunden? Fördelar klår egenskaper alla dagar i veckan. Berätta hur produkten gör livet bättre och enklare för kunden. Skriv vad egenskapen innebär att läsaren kommer kunna göra – eller slippa.

Så skriver du produkttexter (om du vill sälja mycket mer)

4) Skippa skrytet (låt andra sköta snacket)

Använd ord som en exalterad kompis skulle ha använt; han eller hon skulle knappast ha sagt ”högkvalitativ” eller ”innovativ”, utan snarare ”galet snygg” och ”funkar hur bra som helst”. Kolla vad folks skriver i sina recensioner, och använd deras ord. På Gents.se beskriver företaget själva att en viss parfym har en ”ren doft” som är ”elegant, frisk, naturlig och tidlös”, medan kunderna pratar om den som ”härligt fräsch, underbart lyxig, kvälls-sommardoft”. Kundbetyg, kommentarer och recensioner är bra mycket viktigare för köpbeslutet än hur du skrytigt talar om produkten.

5) Svara på allt  – och skapa en mall

Tänk också på att din produkttext ska ge svar på ALLA frågor som kunden kan tänkas ha; en pytteliten lucka i informationen kan göra kunden osäker – och räcka för att hon istället blir någon annans kund. Storleksguider, färger och leveransvillkor är extra viktigt att vara tydlig med.

Kom alltid ihåg att det tar ordentligt med tid att skriva produkttexter. Skapa en mall och en kort instruktion (till exempel: nämn produktnamn och varumärke i första meningen, och punktlista sedan fördelar, egenskaper och mått med separata mellanrubriker). En mall och ett verkligt exempel gör det så mycket lättare för andra som är med och skriver dina produkttexter att göra rätt på direkten.


Läs också (på så-skriver-du-temat)

– Så skriver du som du snackar (och får MÅNGA fler att vilja läsa dina texter)
Så skriver du rubriker som får klick (hint: inte som Buzzfeed)
Så skriver du content – 3 bästa råden från experterna


Får du Mattias nyhetsbrev om copywriting? Se till att du får det – signa upp här.